Rumunija: I ministar "za ulicu", podneo ostavku

Bukurešt -- Rumunski ministar za trgovinu Florin Žijanu podneo je ostavku zbog spornih mera vlade o ublažavanju antikorupcijskih zakona koje su izazvale masovne proteste.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

"Završavam svoju aktivnost u vladi jer mi to nalaže savest", napisao je Žijanu, 40, na svojoj Fejsbuk stranici i dodao da će možda njegov primer biti koristan vladi.

Prema navodima medija, najmanje 200.000 ljudi izašlo je sinoć na ulice širom zemlje, od čega polovina u Bukureštu, protestujući protiv odluke socijaldemokratske vlade da popusti propise o suzbijanju korupcije.

Demonstracije su održane drugi dan uzastopno, zbog odluke vlade da ublaži propise o borbi protiv korupcije revizijom Krivičnog zakona koju je pripremila vlada Sorin Grindeanua, na vlasti manje od mesec dana, od pobede socijaldemokrata na poslaničkim izborima u decembru.

Demonstranti su osudili iznenadno usvajanje, u utorak uveče, hitne uredbe koja bi mogla političare osloboditi nekih optužbi. Pobuna protiv toga traje već deset dana i stalno jača.

Uredba dekriminalizuje više dela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih dela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzorokovana šteta veća od 44.000 evra.

Vlada je takođe dostavila parlamentu predlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobođeno 2.500 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora, od čega takođe mogu imati koristi osuđeni političari.

Žijanu je naveo da razmišlja o ostavci od utorka uveče kada je vlada usvojila tu meru hitnom uredbom. ;On je rekao da je u prvom trenutku odložio odluku nadajući se da će razum ili bar pritisak ulice uticati na one koji su uveli izmene da "imaju čast da isprave grešku".

Ambasade SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Holandije i Belgije su danas objavile retku, zajedničku izjavu kojom izražavaju "duboku zabrinutost" zbog sporne uredbe koja "podriva" napredak Rumunije u borbi protiv korupcije.

Evropska komisija je takođe izrazila "veliku zabrinutost".

Sinoć, kada se većina demonstranata razišla, policija je dospela pod paljbu petardi, kamenica, flaša, na šta je odgovorila suzavcem. Prema zvaničnim podacima, lakše su povređena dva policajca i dva demonstranata, koji su odvedeni u bolnicu. Hiljadu policajaca je bilo raspoređeno u Bukureštu pred demonstracije koje su počele u ranim večernjim satima i trajale skoro pet sati, uprkos "polarnoj" hladnoći.

strana 1 od 533 idi na stranu