Razrešena upravnica Spomen-područja Jasenovca

Ministarstvo kulture Hrvatske razrešilo je Natašu Jovičić sa mesta upravnice Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, preneo je "Radio slobodna Evropa".

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

22:14

Razrešena upravnica Spomen-područja Jasenovca

Jovičićeva je razrešena formalno sporazumnim raskidom radnog odnosa, a za vršioca dužnosti upravnika postavljen je kustos u Jasenovcu Ivo Pejaković.

Saborski zastupnik srpske manjine i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da ne zna koji su motivi i razlozi odlaska Nataše Jovičić, javlja Fonet, a prenosi RTS.

"Mislimo da je dobro da dolazi do smene na čelu memorijalnog područja Jasenovac, jer sve govori da je njeno vođenje doprinelo negativnostima, relativizmu, revizionizmu i slabom ili nikakvom odgovoru na to onih koji moraju prvi progovarati, a to je vođstvo jasenovačkog Spomen-područja", rekao je Pupovac za RSE.

RSE podseća da Jovičić nije imala nikakvu reakciju na postavljanje spomen-ploče na kojoj je i ustaški pozdrav na jednoj zgradi u mestu Jasenovac u decembru prošle godine, jer je ploču postavila opština u centru mesta i da Spomen područje s tim - nema ništa.

Pupovac je pozitivno ocenio imenovanje Pejakovića za vršioca dužnosti upravnika Spomen-područja, kao profesionalca koji vodi računa o tome šta Jasenovac jeste i šta bi trebalo da bude.

"On sigurno tu dužnost v. d. upravnika može obaviti na način koji će zaustaviti vređanje žrtava, vređanje zajednica koje poštuju te žrtve, i koji će zadržati odnos prema Jasenovcu na način kako je to po Ustavu, po zakonima, a i po moralnom osećaju neophodno", dodao je Pupovac.

Odlazak Nataše Jovičić pozitivno ocenjuje i predstavnica jevrejske zajednice za grad Zagreb i predstavnica jevrejske zajednice u poslednjem sazivu Saveta Jasenovca Sanja Zoričić-Tabaković.

Spominje njene zasluge, ali podseća da nisu uvažene primedbe na postavku izložbe koja je postavljenu pre 11 godina.

"Mislim da Nataša Jovičić snosi za to veliku odgovornost, pa mislim da će možda sledeći upravnik to nekako pokušati pomaknuti s mesta", rekla je Sanja Zoričić-Tabaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: