Đorđević: Srbija ostaje neutralna

Ministar odbrane Zoran Đorđević poručio je u razgovoru sa izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom da Srbija ostaje vojno neutralna država.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

15:15

Đorđević: Srbija ostaje neutralna
Foto: Getty Images

Kako je rekao, Srbjia poštuje evropska i evroatlantska opredeljenja svojih suseda i dugoročno je opredeljena za partnerske odnose sa Zapadom i Istokom.

Djorđević je sa delegacijom Atlantskog saveta razgovarao i o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na migrantsku krizu i saradnju Srbije i NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.

Navodeći da Srbija nastoji da bude prepoznata kao pouzdan, predvidiv i odgovoran partner, Djorđević je naveo da za našu zemlju učešće u aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta.

Istakao je da će se Srbija u odnosima sa susedima i dalje držati politike uzdržavanja, a sva otvorena pitanja rešavati na principijelan način uz puno poštovanje normi međunarodnog prava.

Iako nije članica EU, već samo kandidat, Srbija nastoji da, kao odgovoran član međunarodne zajednice, pruži adekvatan odgovor na aktuelnu migratornu krizu, bez podizanja zidova.

"Srbija želi da bude deo rešenja u evropskim okvirima, ali prvenstveno vodeći računa o sopstvenim nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti", naveo je Djorđević.

Ministar je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju snažnu podršku na ublažavanju posledica migratorne krize ostalim državnim organima i naglasio da regionalna saradnja ostaje jedan od ključnih elemenata naše spoljnopolitičke pozicije.

To pokazuje i činjenica da je Republika Srbija, kao glavni faktor stabilnosti u regionu, punopravna članica svih regionalnih bezbednosnih inicijativa, izuzev Američko-jadranske povelje (A-5) u čijem radu učestvuje u svojstvu posmatrača, naveo je Djorđević.

Ministar je istakao da Rezolucija SB UN 1244 i Vojnotehnički sporazum prepoznaju isključivo KFOR kao garanta bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije i jedinog partnera Vojsci Srbije u obezbeđivanju administrativne linije i dodao da odgovornost za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije KFOR ne može preneti ni na koju drugu instituciju ili organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: