Novosti: Dačić za Vučića, ali južna pruga hoće Dačića

Neki lokalni odbori Socijalističke partije Srbije protiv su nastupa sa naprednjacima u trci za šefa države, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

21:06

Novosti: Dačić za Vučića, ali južna pruga hoće Dačića
Foto: Tanjug

Snažno zalaganje lidera SPS Ivice Dačića da zajednički kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić na najveći otpor moglo bi da naiđe baš u redovima njegove stranke.

Iako će vrh SPS podržati tu ideju, u lokalnim odborima ima talasanja. Posebno je problematičan jug države, a čak i ako načelno budu stali iza kandidata iz redova SNS tamošnji funkcioneri neće biti motivisani da aktivno učestvuju u kampanji.

Najglasniji u protivljenju ideji da socijalisti na izborima "zalegnu" za naprednjačkog kandidata, bez obzira da li to bude Vučić ili neko drugi, jeste šef vranjanskog SPS Zoran Antić. On je to na nedavnom sastanku preneo i potpredsedniku socijalista Branku Ružiću:

“Predočili smo mu da je naš stav da kandidat za predsednika treba da bude Dačić i da će naše članstvo i simpatizeri jako teško podržati nekog drugog”, kaže Antić za "Novosti".

On ne želi da se izjašnjava o tome šta će se desiti ako se koalicija dogovori oko zajedničkog kandidata, a to ne bude bio Dačić.

Izvor beogradskog lista iz vrha stranke navodi da i drugi odbori na jugu imaju sličan stav, a njihovo nezadovoljstvo moglo bi da bude veliki problem za Dačića jer ovaj deo Srbije predstavlja najveće uporište socijalista.

Kako navode, iako su u Vranju izgubili izbore, tamo i dalje imaju zavidno glasačko telo, a u Surdulici su neprikosnoveni.

Upravo lider surduličkih socijalista Novica Tončev važi za nekoga ko je u stalnom sukobu sa naprednjacima i neće mu biti lako da motiviše svoje članstvo da učestvuje u kampanji kandidata koji bi došao iz SNS.

Tončev, za "Novosti", kaže da će socijalisti biti jedinstveni u podršci zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije pod uslovom da se "potpiše korektan i čvrst koalicioni sporazum između SNS i SPS".

“Kada su predsednički izbori tema, tu moramo da se izdignemo iznad lokalnih sukoba, kupljenih diploma, pretnji i revanšizma koje trpim od unapređenih konobara iz SNS. Međutim, naš predsednik Dačić ima ključnu ulogu u motivaciji svih funkcionera i članstva u predstojećoj kampanji. Zbog toga u Surdulicu mora da svraća češće i to dignute glave, ponosno, po danu, a ne noću, sat pred izbornu tišinu”, navodi Tončev.

Zamenica predsednika SPS Slavica Đukić Dejanović ističe da nijedan pojedinac ne može da odlučuje o kandidatu te partije.

“Mi želimo ili svog kandidata ili dogovor o zajedničkom, a o tome koga ćemo podržati, odlučiće stranački organi kad bude vreme”, kaže Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: