Trampovo "stop" izbeglicama; Malala: Srce mi je slomljeno

Američki predsednik Donald Tramp doneo je uredbu kojom se zabranjuje svim izbeglicama ulazak u SAD na četiri meseca.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2017.

08:59

Trampovo
Foto: Tanjug

Onima iz ratom zahvaćene Sirije to je zabrana na nedoređeno vreme, kako bi se sprečilo da "radikalni islamski teroristi" ulaze u državu, prenose agencije.

U uredbi se ne pominje osim Sirije nijeda druga država, međutim smatra se da zabrana važi sa još šest muslimanskih zemalja: Irak, Sudan, Libiju, Somaliju, Jemen i Iran, prenosi Rojters.

Tramp je kazao da njegova administracija želi rigorozniji nadzor nad izbeglicama i posetiocima iz određenih zemalja kako bi se sprečili teroristički napadi.

"Želimo da osiguramo da nećemo dozvoliti pretnje našoj zemlji", rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, zastoj u programu za izbeglice bio je neophodan kako bi se vladinim agencijama omogućilo vreme da naprave striktniji sistem provere.

“Uspostavljam nove mere provere kojima će se onemogućiti ulazak radikalnih islamističkih terorista. Ne želimo ih ovde. Želim osigurati na u našu zemlju ne ulaze upravo one osobe protiv kojih se u inostranstvu bore naši vojnici”, rekao je Tramp.

Ipak, izbeglički status će biti garantovan sirijskim državljanima, ali će prioritet pri selekciji biti religija, uz signaliziranje da će izbeglice hrišćanske veroispovesti biti povlašćene.

Međutim, nije objasnio koje dodatne korake on želi da državne agencije preduzmu.

Kako se navodi, SAD bi, tokom suspenzije programa, mogla da se rukovodi sistemom "od slučaja do slučaja", a Vlada bi mogla da nastavi da procesuira zahteve ljudi koji tvrde da su verski progonjeni.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su već reagovale i navode da je ova mera diskriminaciona, te da će uništiti ugled SAD kao zemlje koja prihvata izbeglice. Pojedinosti plana međutim, još nisu jasne.

Abed Ajoub iz Američko-arapskog antidiskriminacionoh odbora rekao je da je ta mera već izazvala haos za američko-arapske porodice koje imaju članove koji su na putu ka SAD, prenosi Rojters.

Ajoub je dodao da bi mera mogla pogoditi studente, osobe koje imaju “zelene karte”, i ljude koji dolaze na lečenje u SAD.

Njegove zabrinutosti čula je i Džen Smajers iz jedne protestantske organizacije. Ona je citirala jednu Iračanku, čija 18-godišnja ćerka sada neće moći da se pridruži majci u SAD.

Najmanje 11 dobitnika Nobelove nagrade i hiljade drugih akademika potpisalo je peticiju koja se protivi ovoj naredbi.

Malala Jusafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, takođe je kritikovala Trampa zbog ove odluke, rekavši da joj je to “slomilo srce“.

“Predsednik Tramp zatvara vrata deci, majkama, očevima koji beže od nasilja i rata. Srce mi je slomljeno jer Amerika okreće leđa svojoj istoriji ponosnog primanja izbeglica – ljudima koji su pomogli da se zemlja izgradi, spremnih da vredno rade za šansu za bolji život“, rekla je ona.

Devetnaestogodišnja Pakistanka, koja je nagradu dobila 2014, živi u Velikoj Britaniji nakon što su je Talibani, zbog borbe za obrazovanje devojčica, upucali 2012. godine.

Tramp je ranije u intervjuu za CBN njus rekao da bi progonjeni hrišćani trebalo da imaju prioritet priliko rešavanja izbegličkog statusa.

"Pomoći ćemo im, oni su užasno tretirani", rekao je Tramp.

U uredbi se ne pominje plan o stvaranju sigurnih zona u Siriji i okolnim zemljama, koji je Tramp ranije pominjao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: