Danas je Međunarodni dan sećanja na Holokaust

Beograd -- Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta danas će biti obeležen u Srbiji centralnom državnom ceremonijom na Starom sajmištu na Novom Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Najavljeno je i prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ceremonija će biti održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Predsednik Srbije će uz pune vojne i državne počasti položiti venac i obratiti se prisutnima.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta danas će u Njujorku biti otvorena izložba "Istina o Jasenovcu - pravo na nezaborav", a prisustvovaće delegacija iz Srbije i preživali logoraši.

Izložbu su organizovali instituti za holokaust iz Izraela i za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku ministarstava spoljnih poslova Srbije i Izraela.

U Beogradu je ranije predstavljen projekat "Mesta stradanja - Prva faza Holokausta u Srbiji i Hrvatskoj" čiji je cilj mapiranje lokacija gde su vršene masovne egzekucije Jevreja i Roma tokom 1941. godine.

Mapirana mesta stradanja u Srbiji su: Jabuka, Jajinci, Ledine, Rakovica, Bubanj Potok, Deliblato, Novi Sad, Niš, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Šabac.

Projekat su zajedno izradili Savez jevrejskih opština Srbija, Centar za istraživanje i edukacije o Holokaustu i Filozofski fakulteta u Rijeci.

Kako je najavljeno, u Beogradu će 23. februara biti održan seminar o Holokaustu, genocidu nad Romima i kulturi sećanja, dok će u aprilu i maju rezultati projekta biti prezentovani tokom dva okrugla sto u - Beogradu i Rijeci.

Međunarodni dan sećanja na Holokaust, 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a njime se obeležava dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije 1945. oslobodili nacistički logor smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu