Asanž: Do maja ne menjam odluku

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da ostaje pri svojoj ponudi da bude izručen SAD ukoliko njegova prava budu zaštićena.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.01.2017.

21:15

Asanž: Do maja ne menjam odluku
Getty Images

Asanž je prethodno prošle nedelje kazao da će prihvatiti da bude izručen ukoliko Čelsi Mening, bivši američki vojni obaveštajni analitičar koji je promenio pol, bude oslobođen iz zatvora, da bi joj odlazeći predsednik SAD potom smanjio kaznu koja je prvobitno iznosila 35 godina zatvora i doneo odluku da Meningova bude oslobođena u maju ove godine, podseća Rojters.

"Ostajem pri svemu što sam rekao uključujući i ponudu da idem u SAD ukoliko kazna Čelsi Mening bude promenjena. (Kazna) neće biti promenjena do maja. Do tada možemo da imamo mnogo razgovora", kazao je Asanž u onlajn audio konferenciji za medije.

Rojters navodi da je 45-godišnji Asanž, koji je pobegao u ambasadu Ekvadora kako bi izbegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za silovanje, rekao da nema promene oko toga da li će ostati tu gde se sada nalazi.

Odlazeći američki predsednik Barak Obama izjavio je povodom svoje odluke da pomiluje Meningovu, osuđenu za špijunažu, da je ona odslužila svoju kaznu.

"Budimo jasni, Čelsi Mening je odslužila tešku zatvorsku kaznu", rekao je Obama na poslednjoj konferenciji za novinare, prenosi AFP.

On je rekao da je ta 35-godišnja kazna bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična dela dobili.

"Osećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama.

Obama je doneo tri dana pre isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bela kuća.

Meningova (28), čije je pravo ime Bredli, osuđena je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: