Sveta vodica u vatrogasnoj cisterni - "da ne nestane" FOTO

Jagodina -- Sveštenici Saborne crkve "Svetih apostola Petra i Pavla" u Jagodini su naručili vatrogasnu cisternu sa 7.000 litara vode, kako bi bilo dovoljno za sve vernike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U porti crkve je bilo postavljeno pet buradi sa po 500 litara Bogojavljenske vodice, ali su sveštenici poučeni ranijim iskustvima želeli veće zalihe.

Vodu u cistreni osveštao je sveštenik, koji se popeo na cisternu, a vernici su je potom zaposeli sa praznim bocama. Za oko sat vremena i burad i cisterna su ostali prazni.

Na pojedinim buradima, koja su u porti postavljena pre liturgije, od hladnoce su se zamrzle slavine, pa su vernici skinuli poklopce sa buradi i
zahvatali vodu flašama, čašama i drugim što su imali pri ruci.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nekoliko poslednjih godina, sveštenici ove crkve, da bi zadovoljili vernike vodicom za Bogojavljenje zovu u pomoć vatrogasce sa cistrenama, rekli su Tanjugu sveštenici ove crkve.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima je danas takođe služena Bogojavljenska liturgija, a vernici točili Bogojavljensku vodicu, posle liturgije i mimohoda oko crkvi. U svim crkvama bilo je puno vernika, iako u Jagodini i Pomoravlju od noćas pada sneg i hladno je.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

.

Društvo

strana 1 od 157 idi na stranu