Šešelj: Nikolić vozom hteo krvoproliće i da spasi funkciju

Beograd -- Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić slanjem "išaranog voza" na Kosovo pokušao da izazove krvoproliće.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako je rekao, Nikolić je, svestan toga da nema više šta da očekuje u političkom životu Srbije, hteo da stvori situaciju u kojoj bi ga videli kao vođu i spasitelja.

"Nikolić je bio spreman da izazove krvoproliće provokacijom s putničkim vozom išaranim parolama koje bi sigurno Šiptare iritirale, izazvale njihov bes i teror, ali u ovom slučaju i njihovu oružanu bandu formiranu uz podršku NATO-a", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare i dodao da je to bio primer kako predsednik, nezadovoljan potičkom pozicijom, može da nanese štetu i državi i svom narodu.

Prema rečima lidera radikala, Tomislav Nikolić je to sračunato uradio očekujući da će ako Šiptari napadnu voz, biti žrtava i krvoprolića, da će srpska policija reagovati i da će na taj način probuditi patriotizam.

"Očekivao je da će naša policija uzvratiti, doći će do veoma neuralgične situacije u kojoj će probuditi patriotizam i svi će u njemu videti vođu i spasioca i niko mu ne može opepeliti ništa u pogledu nove predsedničke kandidature", rekao je Šešelj.

On je dodao da se srećom taj Nikolićev scenario nije obistinio, jer su ga svi politički činioci, ne samo u Srbiji već i u svetu prozreli.

"Međutim, svi politički činioci su ga odmah prozreli i narod u celini, i nikome u ovom trenutku nije bilo do toga da se izaziva nova kriza, niti je to pametno za srpski narod", rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, situacija oko voza je pokazala kakvu štetu državi i narodu može da izazove sadašnji predsednik nezadovoljan političkom pozicijom. Dodao je da se slično moglo videti i na primeru odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame, duboko nezadovoljnog izbornim rezultatima i onima koji vlast nasleđuju.

"I ako predsednik u Srbiji nema velike nadležnosti, videli smo da sadašnji predsednik ima mogućnosti da napravi ogromne probleme državi i narodu ako je lično nezadovoljan političkom pozicijom, ako je svestan da ga dojučerašnja partija neće istaći kao kandidata na izborima i ako je svestan da više ništa ne može da očekuje u političkom životu Srbije", rekao je Šešelj.

On je dodao da je sada najvažnije da Srbija sačeka smenu garniture u SAD i prvi susret američkog i ruskog predsednika, i da svoj mali čamac čvrsto priveže uz moćni ruski brod i da zajedno krenu u oluju.

"Nikolić ne može izazvati oružanu krizu a da ne konsultuje saveznike i najbolje i prijatelje... da uradi tako da je Rusija zaprepašćena, da je Kina zaprepašćena", rekao je Šešelj i dodao da Srbija nikada nije pravila poteze bez konsultacija s Rusijom, ni pred Prvi svetski rat ni pred balkanske ratove.

strana 1 od 224 idi na stranu