Tužilaštvo za ratne zločine očekuje izručenje Haradinaja

Beograd -- Odluka francuskog suda da uz kauciju pusti bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja da se brani sa slobode do odluke o izručenju Srbiji, je legalna i legitimna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

To je izjavio rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović i dodao da čvrsto veruje da će se francusko pravosuđe rukovoditi odredbama konvencije o ekstradiciji, i poštovati pravne argumente koje je Srbija dostavila u ovom postupku.

Petrović je u intervjuu za regionalnu televiziju N1 kazao da ga ohrabruje činjenica da je francuski sud odredio mere za obezbedenje i ostanak okrivljenog Haradinaja u Francuskoj, a koje podrazumevaju oduzimanje pasoša, zabranu napuštanja Francuske i javljanje policijskim organima Francuske.

Prema njegovim rečima, sve to je u domenu zakona Francuske, ali i zakonskih odredbi na koji način postupa i srpski sud u slučajevima ekstradicije.

"Ovo nije politička poternica. U konkretnom slučaju događaji nezakonitih radnji koje mu stavljamo na teret su takve prirode da ne mogu da se podvedu ni pod jedan politički problem ili slučaj, jer je ovde reč ne samo o civilima i oštećenima srpske nacionalnosti, već i romske etničke pripadnosti, ili albanske nacionalnosti koji nisu iskazali lojalnost OVK koja je bila pod komandom Ramuša Haradinaja", rekao je Petrović.

On je dodao i da je Tužilaštvo u slučaju Haradinaj prikupilo veliki broj dokazne građe koja je samo upotpunila dokaznu građu prvobitnog zahteva za sprovođenjem istrage na osnovu kojeg je raspisana poternica.

Petrović je precizirao da se ti novi dokazi razlikuju po mestu izvršenja krivičnog dela, oštećenima i po vremenu izvršenja krivičnog dela.

"To su potpuno novi događaji gde smo došli do lica, oštećenih, svedoka, koji su potvrdili ova događanja. Sve te dokaze mi smo uz našu naredbu o proširenju istrage, dostavili Ministarstvu pravde, a ono je dostavilo pravosudnim organima Francuske", navodi Petrović.

Francuski sud u Kolmaru pusio je Haradinaja uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Srbija je pre dva dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

Vlada Srbije održaće sutra hitnu sednicu o odluci suda u Francuskoj da Haradinaja pusti da na slobodi čeka na odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Pročitajte još: Haradinaj se oglasio na FB: Ponosan sam, nije bilo uzalud

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu