Haradinaj: Optužbe Srbije političke

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je pred sudom u Kolmaru da su optužbe iz Srbije koja ga tereti za ratne zločine političke.

Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Ove optužbe koje dolaze iz Srbije su čisto političke", rekao je bivši kosovski premijer pred francuskim sudijama i dodao na francuskom "Ovo što radite ovde je zloupotreba prava".

Agencija Frans pres navodi da se Haradinaj obratio sudu mirnim glasom, obučen u tamno odelo i s bordo kravatom.

Apelacioni sud u Kolmaru naložio je puštanje na slobodu Haradinaja koji će biti stavljen pod sudski nadzor do prijema zahteva za njegovo izučenje Srbiji.

Haradinaj treba da preda svoj pasoš francuskoj policiji i da se odazove na budući poziv suda kada se zahtev za izručenje koji je formulisala Srbija bude detaljno ispitao, navodi agencija Frans pres.

Prilikom današnjeg pretresa predsednica sudskog veća rekla je da, prema informacijama prenetim Interpolu, Srbija optužuje Haradinaja da je 1999. na Kosovu "naložio nezakonito pritvaranje civila, koji su bili izloženi mučenu, nehumanom tretmanu i silovanju".

"Neki od njih su ubijeni, nekad i čak od ruku Haradinaja", prema optužnici iz Beograda, navodi Frans pres.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da se Vlada neće danas oglašavati povodom ovoga, ali da je sednica zakazana za sutra u 10 časova.

Haradinajeva advokatica Rašel Lindon rekla je da je njegovo puštanje na slobodu, posle nedelju dana pritvora, "prva faza".

"Nastavak će naravno biti ukidanje Interpolovog naloga (za hapšenje) koji nije trebalo ni da bude izdat, i odbijanje zahteva za izručenje", dodala je Lindonova.

Advokat Haradinaja Ariajnit Koci rekao je u Prištini da je Haradinaj dužan da se dva puta nedeljno javlja francuskoj policiji i da ne sme da napusti teritoriju Francuske.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara po nalogu Srbije iz 2006. godine zbog sumnji da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i nealbancima.

Haradinaj je bio uhapšen po nalogu Srbije i 2015. na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

Haradinaju je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu