Haradinaj pušten uz kauciju, čeka odluku o zahtevu Srbije

Francuski sud naredio je oslobađanje bivšeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, prenosi AFP.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Haradinaj je pušten pod kaucijom pod uslovom da ne napušta Francusku, oduzet mu je pasoš i mora dva puta nedeljno da se javlja nadležnoj policijskoj upravi, javlja Tanjug.

Kako se navodi, on će na slobodi sačekati konačnu odluku suda o zahtevu za izručenje Srbije zbog optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Da je Haradinaj pušten saopštio je i njegov advokat Ariajnit Koci.

Oglasilo se i srpsko Ministarstvo privrede iz kojeg navode da ekstradicioni postupak u vezi sa izručenjem Haradinaja i dalje traje.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je pred sudom u Kolmaru da su optužbe iz Srbije koja ga tereti za ratne zločine političke.

"Ovo što radite ovde je zloupotreba prava, rekao je Haradinaj.

Pročitajte još:

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj izveden je pred sud u Kolmaru u Francuskoj koji je odlučivao o njegovom puštanju na slobodu ili nastavku procedure ekstradicije na zahtev Srbije.

Haradinaj je oko 11:30 časova stigao u zgradu suda.

Mediji su preneli da se u sudnici nalazi oko 20 kosovskih Albanaca koji žele da prate donošenje odluke.

Advokat Haradinaja je podsetio da je Haradinaj oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom i zatražio njegovo oslobađanje iz francuskog pritvora. Ministarstvo pravde prosledilo je Francuskoj dodatnu dokumentaciju u vezi sa proširenjem istrage protiv Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine i bio je u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Ministarstvo pravde je prosledilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj sa pratećom dokumentacijom o istrazi za zločine za koje se sumnjiči, koja je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila od 2004. godine na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu