Drecun: Ne mogu se isključiti incidenti na KiM

Beograd -- Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun kaže da se u narednom periodu ne mogu isključiti incidenti zbog situacije na KIM.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je to rekao posebno imajući u vidu hapšenje Ramuša Haradinaja, kao i da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KIM visoka.

“Ima nagoveštaja ekstremnih Albanaca i posebno bivših pripadnika terorističke OVK i OVPBM da mogu da preduzmu eventualno neke nasilne akcije”, rekao je Drecun posle sednice odbora za KIM koja je bila zatvorena za javnost i trajala je skoro tri sata.

Drecun kaže da se pripadnici tih grupa stalno pozivaju preko društvenih mreža, oglašavaju se preko medija i spremni su za izazivanje nasilja.

“Tako da se ne mogu isključiti incidenti u narednom periodu posebno imajući u vidu situaciju oko hapšenja Ramuša Haradinaja”, rekao je Drecun.

Na pitanje da li se to odnosi samo na teritoriju KIM, Drecun ja kazao da su pripadnici bivših struktura OVK i OVPBM prisutne na KIM, ali da su elementi tih struktura prisutni i u mnogim drugim zemljama.

Takođe, rekao je i da očekuje da će pritisak na Srbe na KIM rasti u narednom periodu.

“Detaljno smo analizirali postojeću situaicju i utvrdili smo da je politička situacija relativno stabilna uprkos pojedinim političkim tenzijama koje su prisutne, ali da je bezbednosna situacija osetljiva i da pokazuje tendecniju pogoršanja, s tim u vezi prisustvo radikalnih islamista na Kosmetu je značano i naše naldežne službe procenjuje da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KIM visoka”, istakao je Drecun.

Odbor je tražio od nadležnih državnih organa i od službi bezbednosti da detaljno prate i informišu nas o razviju političke i bezbednosne situacije na KIM, istakao je on.

Inače, sednici Odbora su prisustvovali pripadnici MUP-a, BIA, VOA, VBA, Kancelarije za KIM koji su informisali članove odbora o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu