Skupština Kosova danas o hapšenju Haradinaja

Priština -- Skupština Kosova će danas na vanrednoj sednici razmotriti situaciju nakon pritvaranja lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.

Izvor: Beta
Podeli

Osim toga, kako se navodi, oni će od Vlade zatražiti konkretne mere za odslobađanje Haradinaja i za sprečavanje daljih hapšenja lidera i građana Kosova na osnovu optužnica iz Srbije.

Šef poslaničke grupe ABK, Palj Ljekaj je za prištinske medije izjavio da će ABK, kao inicijator za održavanje vanredne sednice, predložiti posebnu rezoluciju ili deklaraciju u kojoj će se zahtevati i prekid dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, u čemu posreduje Evropska unija.

Od Vlade će se zahtevati pritsak da od EU na Beograd da povuče sve optužnice protiv lidera i građana Kosova, podignute od 1999. godine.

Odbrana Ramuša Haradinaja je objavila da će se u četvrtak, u 11 časova, u sudu u Francuskoj održati ročište na kojem će se razmotriti zahtev za privremeno puštanje Haradinaja na slobodu.

Ramuš Haradinaj je uhapšen prošle srede, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine, zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobođen.

Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK.

Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu