Dojče vele: Posle Dana Srpske, BiH pred novim sukobima?

Deveti januar, Dan Republike Srpske, i ove godine se obeležava uz oštru retoriku srpske i bošnjačke strane.

Izvor: Dojèe vele

Utorak, 10.01.2017.

09:02

Dojče vele: Posle Dana Srpske, BiH pred novim sukobima?
Thinkstock

Sagovornici Dojče velea smatraju da je to tek uvertira i da zemlji preti eskalacija koja može prerasti u sukobe.

Za jedne je to normalan entitetski praznik, dok drugi tvrde da je u pitanju provokacija. Ovaj Dan RS posebno je pikantan s obzirom na odluku Ustavnog suda BiH da je slavljenje tog dana neustavno i jasne namere vlasti u Banjaluci da na Ustavni sud ne daju ni pet para. Sve protiče u znaku pojačanih napetosti u regionu, posebno u BiH, gde su nakon referenduma o Danu RS i oštre predizborne kampanje pogoršani odnosi između nacionalnih lidera. Situaciju komplikuje i dolazak srpskog predsednika Tomislava Nikolića u Banjaluku i to pre posete Sarajevu najavljene za februar. Nikolić u svom petogodišnjem mandatu još nije bio u bilateralnoj poseti u Sarajevu.

Šta je interes Nikolića?

Poseta srpskog predsednika Sarajevu – ako je uopšte bude – ima vatrenu retoričku uvertiru u kojoj je član bošnjački Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao Nikolića da dobro razmisli hoće li u Banjaluku, a Nikolić odvratio da Izetbegović „treba da se pokrije ušima" zbog napada na srpskog premijera Vučića tokom komemoracije u Potočarima 2015. godine.

Direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose Miloš Šolaja podseća da su srpski zvaničnici i prethodnih dvadesetak godina dolazili u Banjaluku na obeležavanje Devetog januara, na šta ih obavezuju i specijalni odnosi Srbije i RS. On dodaje da se Srbija, odnosno njeni zvaničnici, u ovom slučaju ponašaju u skladu sa svojim političkim opredeljenjima, a ne političkim prilikama u BiH.

„Nikolić bi, verovatno, imao mnogo problema u Srbiji da nije ove godine došao u Banjaluku", kaže Šolaja za DW. „Nije se radilo samo o prisustvu Nikolića, već i učešću Oružanih snaga BiH. Ako vojska BiH ne odražava i interese RS, to bi moglo izazvati nove probleme u ovoj zemlji. Sve bi to mogao biti uvod u novi politički konflikt iz kojeg ćemo teško izaći. Govorim i o jednom opštem utisku u Banjaluci. Imajući u vidu ove, ali i druge aspekte krize u BiH, bojim se da se ovoj zemlji crno piše."

„Referendumska pomama"

Iako u Predsedništvu u Sarajevu o tome nije bilo saglasnosti, počasna jedinica vojske BiH je, na zahtev predsedavajućeg državnog Predsedništva Mladena Ivanića, postrojena u Banjaluci u nedelju prilikom odavanja počasti poginulim pripadnicima bivše Vojske Republike Srpske. Ivanić je rekao da preuzima odgovornost za eventualne posledice, jer „ima pravo na postrojavanje počasne jedinice". Ta jedinica će biti postrojena, ali neće učestvovati u svečanoj smotri u ponedeljak.

Pred samu proslavu je predsednik RS Milorad Dodik za RTS rekao da budućnost zemlje vidi u „mirnom razlazu“. „Ova Bosna je zemlja koja nema šanse da uspe. To samo ovi idealisti koji dolaze sa strane pokušavaju da naprave neki koncept od države. Po čemu Bosna i Hercegovina mora da bude? Zašto?“

Već dugo se priča da bi Dodik ka onome čime stalno preti - otcepljenju RS - mogao da krene nizom referenduma. Analitičari tvrde da je to rezultat neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, u prvom redu Ureda visokog predstavnika u BiH. „Sasvim je sigurno da su Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata ohrabreni jer je neustavni referendum o Danu RS prošao bez sankcija", kaže za Dojče vele politički analitičar iz Sarajeva Almir Terzić. Veruje da će u BiH „sigurno biti novih referenduma", podsećajući da to najavljuju vlasti, ali i opozicija u RS.

„Imajući na umu da je održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH već izglasano u Narodnoj skupštini RS, ne postoji nijedna prepreka da se on aktivira. Bojim se da će se sve strane, barem u RS, koristiti referendume kako bi skupljale političke poene. Ukoliko međunarodna zajednica, a posebno Sjedinjene Države ne preuzmu značajniju ulogu u smislu prisustva u BiH, bojim se da bi referendumska pomama mogla izazvati ne samo veću i dublju krizu, nego i nešto što bi moglo implicirati i sukobe", upozorava Terzić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: