Jutarnji: Provokacije iz RS... "brat Mile" i atomska bomba

Zagrebački “Jutarnji” u tekstu o Danu RS piše da je 9. januar bio povod Miloradu Dodiku da potvrdi da sanja ujedinjenje sa Srbijom.

Izvor: Jutarnji

Ponedeljak, 09.01.2017.

22:54

Default images
Tanjug

Osim toga, oni ističu da je Dan Republike Srpske takođe bio povod i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću “da kaže kako potajno deli te snove iako to ne sme glasno kazati, a reditelju Emiru Kusturici da prizna kako bi najradije imao kakvu manju atomsku bombu da njome može zapretiti onima koje smatra neprijateljima RS”.

“Njih trojica te su želje i podelili s publikom na svečanoj akademiji u Banjaluci, središnjoj svečanosti obeležavanja 9. januara, praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim jer diskriminiše Hrvate i Bošnjake. Tu je presudu Kusturica, kojem je pripala uloga prvog govornika, nazvao konkretnim dokazom trajnih nastojanja da se uništi RS. U konfuznom govoru ispunjenom istorijskim reminiscencijama, heraldičkim opservacijama i tumačenjima verskih simbola Kusturica se uglavnom obrušio na Aliju i Bakira Izetbegovića, međunarodnu zajednicu i Haški sud optužujući ih za navodnu protusrpsku zaveru”, piše “Jutarnji”.

Oni ističu da je Kusturica oca i sina Izetbegovića označio kao “iskonske neprijatelje Srba i hrišćanstva pri čemu ih je optužio za ‘pakt sa zapadnim fašistima’”, opisao ih je i kao kao "Luciferove šegrte koji najboljeg saveznika imaju u Saudijskoj Arabiji koja je glavni finansijer Islamske države”.

“Poželeo je stoga da ima ‘malu atomsku bombicu samo da je drži u džepu’ i tako upozori sve one koji, po njegovom sudu, nastoje da dovedu u pitanje opstanak RS”, ističe Jutarnji.

Takođe, oni navode da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom govoru istakao kako specijalne odnose RS sa Srbijom "nikada i niko neće uspeti da prekine" te kako je to jedinstveo stav svih u Srbiji.

“Rekao je da zapravo podržava ideju o ujedinjenju Srbije i RS pojasnivši kako deli ono što njegov ‘brat Mile otvoreno govori”, piše zagrebački portal i ističe citat Nikolića:

"Svi koji nešto odlučuju u Srbiji žele pojačati naše specijalne veze i naše najintimnije želje i ideje. O njima brat Mile govori otvoreno, a ja razmišljam da možda može i kao zmija čovek uz drvo da se popne", kazao je Nikolić.

Tu navode da je Nikolić ipak dodao da voli BiH i želi joj svako dobro i napredak, ali da niko u Sarajevu ne bi trebalo da se zanosi mišlju da BiH može biti uspešna bez uspešne RS kao i obratno.

"Dok ima RS, ima i Srbije", poručio je Nikolić, kojem su u Banjaluci društvo pravili srpski ministri policije i socijalne politike Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je kako su njegov san "još specijalnije veze" Srba s obe stane Drine, navodi se u tekstu “Jutarnjeg”.

"Sanjamo da budemo jedinstveni deo sa maticom Srbijom.... Taj san se uporno obnavlja i jednog dana će biti ostvaren", rekao je Dodik, prenosi zagrebački portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: