Dodik: Slavimo herojstvo i žrtvu znanih i neznanih heroja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da narod u Republici Srpskoj (RS) slavi ne samo Dan RS već i odluku da će živeti slobodno.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.01.2017.

19:45

Dodik: Slavimo herojstvo i žrtvu znanih i neznanih heroja
Tanjug

On je rekao da se to čini poštujući žrtve koje su za tu slobodu podneli "najbolji sinovi tog naroda".

Dodik je na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana RS, rekao da je RS sinonim za slobodu srpskog naroda.

"Danas slavimo herojstvo i žrtvu znanih i neznanih heroja svih prethodnih ratova. Danas slavimo naš način života, naš jezik, našu kulturu, našu veru, našu krsnu slavu. Okupljamo se, saborujemo i pokazujemo celom svetu da smo jedinstveni u tome. Ponos i jedinstvo su naše ključne reči i pre 25 godina i danas", rekao je on.

On je rekao da je Dan RS ustanovljen njenim osnivanjem 9. januara 1992. godine, a da današnja proslava pokazuje opredeljenje naroda da nastavi da obeležava taj dan, koji je kako smatra, najvažniji datum za narod u RS.

"Ovo nije inat, ovo je naša istorija. Iza nas je 25 godina, velikih, naših, jedinstvenih godina ponovnog stradanja, uzdizanja, uspeha, ponosa. Ovo je 25 godišnjica koji nisu mnogi želeli, a koja se nama desila, zato što smo pre 25 godina osnovali RS, kao volju naroda na ovim prostorima Republiku koju smo oduvek želeli, jer je ona za nas bila sloboda", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je državno-pravni okvir za formiranje RS "sveže pamćenje" na stradanje srpskog naroda u Prvom i Drugom svetskom ratu - jame, koncentracioni logori, progoni, uništenja i stradanja.

"Rane iz tih ratova nisu se iscelile, kada se naš narod mimo svoje volje našao pred strašnim iskušenjem da mu se istorija ponovi", rekao je Dodik.

On je kazao da je BiH danas "loše mesto za život", navodeći da je "BiH ostala neispunjeni san onih koji su želeli da od nje naprave državu".

Naveo je da "RS mora da razmišlja o svojoj budućnosti" ako se ugrozi Dejtonski sporazum kojem je, kako kaže, umanjen značaj. "Znam da je RS i dalje trn u oku nekima u BiH i nekima izvan, generacije koje dolaze nas neće pitati kako to da nismo videli, pitaće nas zašto nešto nismo učinili", rekao je Dodik i pitao koliko još godina treba da prođe da bi Sarajevo prihvatilo RS kao političku činjenicu.

Istakao je da se ne sme dozvoliti da neko ugrozi RS - njen identitet vrednosti, a da će RS biti posvećena ekonomskoj stabilnosti, miru i saradnji sa svima koji to žele.

On je rekao da će se jačati odnosi sa Rusijom, kao i da RS mora da nastoji da izgradi svoju vojnu neutralnost.

"RS ostaje i ne menja svoju evropsku orijentaciju, ali vreme je da stanemo i upitamo koju Evropu ćemo dočekati kada u nju budemo ušli", kazao je on i dodao da je vreme da RS modelira pristup evropskim integracijama.

Dodik je na kraju govora poručio: "Neka živi RS, neka živi Srbija i srpski narod!".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: