Treći pešadijski puk predao raport Ivaniću i povukao se

Pripadnici Trećeg pešadijskog puka (RS) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postrojili su se u Banjaluci, gde je počelo obeležavanje Dana Republike Srpske.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2017.

11:25

Default images

Oni su predali raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću

Nakon što su predali raport i pošto je Ivanić položio venac palim borcima Vojske RS, pripadnici Pešadijskog RS puka i Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH su se povukli sa ceremonije.

Puk je bio postrojen samo tokom dolaska Ivanića, koji prisustvuje svečanostima povodom Dana RS, 9. januara, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ivanić je rekao da kao član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH, te da je to pravo iskoristio danas, na ceremoniji polaganja venaca palim borcima Vojske RS povodom Dana Republike.

"Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naredjenje. Vrlo jasno i svesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje", rekao je Ivanić novinarima.

Ivanić je naglasio da je on taj koji snosi odgovornost za učešće pripadnika OS BiH na svečanostima povodom Dana RS.

"Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsedavajućim Predsedništva BiH počasna jedinica 'pripada' i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati", dodao je on. ;

Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da ovaj puk neće neće učestvovati u svečanom defileu, koji će se sutra održati u Banjaluci.

Ivanić je kazao da su sva osporavanja proslave Dana RS nepotrebna, jer je RS usvajanjem novog Zakona o danu RS praktično provela odluku Ustvanog suda BiH.

"Svako ko je mislio na silu naterati nekoga da nešto slavi ili ne slavi neće uspeti i jedino je moguć dogovor i kompromis. Kao što srpskim zvaničnicimanisu smetali neki datumi koji se slave u Federaciji BiH, tako ni predstvanicima tog entiteta ne treba da smetaju datumi koji se slave u RS", zaključio je Ivanić.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio nesutavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan Republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

Nakon što su ukinute odredbe Zakona o praznicima RS, koje su se odnosile na 9. jauar, Narodna skupština RS je usvojila ovi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

Komanda NATO štaba u BIH upozorila je da bi učešće srpskih predstavnika u Oružanim snagama BiH na ceremoniji 9. januara bilo protivzakonito, pa je angažovanje srpskog puka organizovano danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: