Odložena odluka o rehabilitaciji Kalabića

Valjevo -- Viši sud u Valjevu odložio je objavljivanje odluke o zahtevu za rehabilitaciju komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikole Kalabića.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 9. februar, kada će u svojstvu svedoka sud ispitati istoričara Bojana Dimitrijevića.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića, jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideološških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić proglaššen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogdišnjeg postupka, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglaššena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, preneli su ranije mediji.

Kalabić je inače tek 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici Ozne 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 157 idi na stranu