Nemačka donira Srbiji četiri korišćena vojna helikoptera?

London -- Nemačka će Srbiji donirati četiri korišćena "Erbasova" vojna helikoptera tipa H145M, piše britanski vojni magazin "IHS Džejns difens vikli".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Magazin, koji se bavi globalnim vojnim temama i aktivnostima vojne industrije, tu se poziva na nepotvrđene izveštaje.

Kako navode, time bi srpska vojska imala flotu od deset ovakvih višenamenskih helikoptera, pošto će po ugovoru potpisanom 28. decembra Srbija od "Erbasa" kupiti šest helikoptera H145M za vojsku i tri za policijske snage.

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije zaključilo je s kompanijom Erbas helikopters (Airbus Helicopters) ugovor za nabavku devet eEbasovih helikoptera (H145M), saopštilo je nedavno Ministarstvo odbrane.

Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije, opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija - transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje...

Pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP Srbije i predstavnika kompanija Erbas helikopters i Erbas grupe, ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Potpisani ugovor obuhvata: nabavku devet helikoptera H145M sa pripadajućim paketom logističke podrške (rezervni delovi, alati i dokumentacija), transfer tehnologije za održavanje i opravku nabavljenih helikoptera, zatim opremanje, obuku i sertifikaciju Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije Erbas helikopters.

Ugovor predviđa i podršku srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama radi pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz jednovremeno traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Politika

strana 1 od 8357 idi na stranu