"Braći Grcima šamar, a MKD za Kosovo? Pa mi smo budale"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rešavanju problema u regionu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.01.2017.

11:15

Foto: Tanjug

Međutim, kako kaže, Srbija bi mogla da glasa protiv interesa susednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u Unesku.

U intervjuu agenciji Beta Dačić je rekao da to nije osveta već politika reciprociteta i da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava.

"Ja jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo da vidimo kako će se Srbija postaviti", rekao je Dačić.

Priznanje Kosova i podrška njegovom članstvu u Unesku, po Dačićevim rečima, opterećuju odnose Srbije sa susedima, ali to ne znači da će Srbija nešto bilateralno preduzimati protiv tih zemalja.

"Ja ne govorim da ćemo mi sada nešto da preduzimamo protiv Crne Gore ili Makedonije ili Hrvatske ili bilo kog drugog, ja samo govorim o našem odnosu prema njihovim zahtevima kada oni budu na dnevnom redu, a inače o našim bilateralnim odnosima, to nikakve veze nema. Reč je o našem teritorijalnom integritetu. Zamislite sada kad bi Srbi u Crnoj Gori jednostavno proglasili otcepljenje... U čemu je razlika? Albanaca je procentualno manje u Srbiji", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija želi da se "pitanje Kosova reši trajno, ali samo dogovorom".

Govoreći o odnosima u regionu Dačić je rekao da ima dosta problema koji su "sakriveni pod tepih i jednostavno čekaju na eksploziju, što nije dobro".

"Zato će Srbija imati konstruktivnu ulogu. Naša politika je politika mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja poverenja u regionu i to je osnova za stabilnost cele Evrope", rekao je Dačić.

Na pitanje šta će Srbija učiniti na smanjenju tenzija u odnosima sa Hrvatskom, koji su, po njegovoj oceni, posebno loši, Dačić je rekao da će se svakako sastati sa kolegom Davorom Ivom Štirom, ali i dodao da "Srbija nije načinila nijedan potez koji je bio usmeren protiv Hrvatske, naprotiv" i da očekuje da se "stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU".

"Nemamo problema sa Hrvatskom, Hrvatska ima problem sama sa sobom"

On je rekao da se pre nekoliko godina kao premijer Srbije s tadašnjim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio o načinu prevazilaženja bilateralnih pitanja i da su formirane komisije i radne grupe, ali da "hrvatska strana nije bila mnogo zainteresovana za rešavanje svega toga" i da "čak nisu imenovali ni svoje predstavnike u tim radnim grupama, a danas ističu da su to neki teški problemi".

"Na primer, za granicu, Hrvatska nikada nije imenovala svoj deo komisije koja treba da se bavi tim pitanjem. Takođe, sva ova pitanja koja Hrvatska danas ističe, kao što je zakon o ratnim zločinima, to pitanje univerzalne jurisdikcije apsolutno Hrvatska nikada nije spominjala do pre neku godinu, iako je taj zakon na snazi više od 10 godina. Sve u svemu, ako se tome dodaju ideološki problemi koji postoje, a to znači problemi unutar Hrvatske koji su uvek opterećeni logikom antisrpske politike, došli smo do situacije da je danas biti protiv Srbije jedan standard u Hrvatskoj", rekao je Dačić.

On je rekao da "obnavljanje ustaške ideologije" i "rehabilitacija ustaških zločinaca" u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju, posebno "u vreme kada se svi bore protiv rehabilitacije fašizma, nacizma, u ovom slučaju ustaške ideologije".

On je rekao da Srbija nema problema u odnosima s Hrvatskom, već da Hrvatska ima problem sa samom sobom, odnosno sa svojom istorijom.

"Što se nas tiče ne interesuje nas Hrvatska, neka rade oni šta hoće, nas interesuje njihov odnos prema Srbima koji tamo žive, prema Srbima koji su bili u žrtve u Drugom svetskom ratu, danas Srba ima manje od pet odsto a do pre 30 godina ih je bilo 15 odsto, koja su prava Srba, šta ćemo da rešimo kao probleme", rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje da se "stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU".

Na pitanje da li su incidenti na dan izbora u Crnoj Gori pogoršali odnose s Podgoricom, Dačić je rekao da nisu i da Vlada Srbije nema nikakve veze sa tim.

On je rekao da Srbija želi dobrosusedske odnose, ali da će od stava Crne Gore prema pitanjima važnim za Srbiju zavisiti i stav Srbije prema toj zemlji.

"Crna Gora za nas kao Papua Nova Gvineja"

"Poštujem i volim Crnu Goru, ali njihovi politički stavovi u odnosu na naše nacionalne i državne interese su za nas bili veoma težak šamar i mi nećemo sigurno zaoštravati odnose sa Crnom Gorom, želimo najbolje odnose sa njima, to je nama najbliža država, ali znate šta, ako oni stalno glasaju protiv srpskih interesa kad je u pitanju za nas najvažnija stvar teritorijalnog integriteta i suvereniteta, onda ne vidim nijedan razlog da Srbija glasa za nešto što je interes Crne Gore", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nije reč o osveti, već o "reciprocitetu u spoljnoj politici" i da "Crna Gora je u odnosu na Srbiju isto kao i Papua Nova Gvineja".

"Šta sad? Crna Gora je glasala za prijem Kosova i sad mi da kažemo ako ste glasali, je l da. Slobodno vi nastavite da glasate protiv nas, a mi vas i dalje volimo. Pa ne mogu da kažem da ih volim kao što sam ih voleo. Ne mogu, jer bih pljunuo na sebe. Isto kao što oni ne daju na sebe, ne dam ni ja. A što se tiče Srba, kada bismo mi tražili reciprocitet koliko Crnogoraca ima u Srbiji na funkcijama i u državnim organima, pa Crnogorcima ništa ne bi ostalo dole", rekao je Dačić.

Dačič je rekao da se isto odnosi i na Makedoniju i da je Srbija pogrešila što je tu zemlju priznala pod njenim ustavnim imenom, jer ona priznala Kosovo.

"Srbija je napravila veliku grešku zbog toga. Cela Evropa i svet koriste naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a mi smo našoj braći Grcima udarili šamar i sad očekujemo od Grka da oni ne priznaju Kosovo, a Makedoniju smo priznali vređajući Grke, a oni (Makedonci) uvek glasaju za Kosovo. Ja moram da kažem da smo budale. Evo, upotrebiću nediplomatski izraz", rekao je Dačić.

On je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataealno koristiti ime koje se upotrebljava u EU i UN - BJRM.

"Sada ćete vi da kažete da je to osveta. Nije to osveta, to je odgovorna državna i nacionalna politika. Nije Srbija otirač svakom da može da se sa nama igra. Mi nikome ne dozvoljavamo da nas ponižava. Ako nekome nisu važne naše crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji, koji su zapaljeni i koji su uništeni, i to nije dovoljno da neko bude bar uzdržan o pitanju Uneska, onda ja moram da postavim pitanje suštine naših odnosa", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: