Izrael više neće vraćati tela ubijenih Palestinaca

Izrael je najavio da neće više vraćati posmrtne ostatke palestinskih ekstremista, već će ih sahranjivati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.01.2017.

10:35

Izrael više neće vraćati tela ubijenih Palestinaca
Foto: GettyImages

Kako se navodi, ta odluka je doneta u nastojanju da Izraela da izvrši pritisak na Hamas da vrati dva Izraelaca koja, kako se veruje, drži zatočena i tela dvojice vojnika.

Izraelska strana je već nekoliko puta ponudila Hamasu razmenu od rata 2014. godine u pojasu Gaze, ali su sve ponude odbijene, podsećaju svetske agencije.

"Političko-bezbednosni kabinet raspravljao je o politici na snazi o tretmanu tela terorista Hamasa ubijenih tokom terorističkih napada i odlučio da neće biti vraćena, ali će biti sahranjena", naveo je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u sinoć izdatom saopštenju.

Takva odluka je doneta posle objavljivanja video snimka na kojem se vidi lažna proslava rođendana izraelskog vojnika Orona Šaula za koga armija veruje da je ubijen u pomenutom ratu.

Izraelski bezbednosni kabinet je u nedelju jednoglasno izglasao da prestane vraćanje posmrtnih ostataka ekstremista Hamasa.

Veruje se da su ubijeni i vodnik Šaul i poručnik Hadar Goldin. Druga dvojica Avraham Mengistu i Džuma Ibrahim Abu Anima prešli su sami u pojas Gaze, gde ih je pokupio Hamas.

Izrael je ponudio da razmeni desetine stanovnika Gaze za njih dvojicu, ali Hamas nije prihvatio. Ta zemlja je najavila da će sahraniti tela hamasovaca, ali se veruje da tela mogu biti ekshumirana i vraćena toj organizaciji ukoliko se jednom postigne dogovor o razmeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: