Izrael više neće vraćati tela ubijenih Palestinaca

Jerusalim -- Izrael je najavio da neće više vraćati posmrtne ostatke palestinskih ekstremista, već će ih sahranjivati.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Kako se navodi, ta odluka je doneta u nastojanju da Izraela da izvrši pritisak na Hamas da vrati dva Izraelaca koja, kako se veruje, drži zatočena i tela dvojice vojnika.

Izraelska strana je već nekoliko puta ponudila Hamasu razmenu od rata 2014. godine u pojasu Gaze, ali su sve ponude odbijene, podsećaju svetske agencije.

"Političko-bezbednosni kabinet raspravljao je o politici na snazi o tretmanu tela terorista Hamasa ubijenih tokom terorističkih napada i odlučio da neće biti vraćena, ali će biti sahranjena", naveo je izraelski premijer Benjamin Netanijahu u sinoć izdatom saopštenju.

Takva odluka je doneta posle objavljivanja video snimka na kojem se vidi lažna proslava rođendana izraelskog vojnika Orona Šaula za koga armija veruje da je ubijen u pomenutom ratu.

Izraelski bezbednosni kabinet je u nedelju jednoglasno izglasao da prestane vraćanje posmrtnih ostataka ekstremista Hamasa.

Veruje se da su ubijeni i vodnik Šaul i poručnik Hadar Goldin. Druga dvojica Avraham Mengistu i Džuma Ibrahim Abu Anima prešli su sami u pojas Gaze, gde ih je pokupio Hamas.

Izrael je ponudio da razmeni desetine stanovnika Gaze za njih dvojicu, ali Hamas nije prihvatio. Ta zemlja je najavila da će sahraniti tela hamasovaca, ali se veruje da tela mogu biti ekshumirana i vraćena toj organizaciji ukoliko se jednom postigne dogovor o razmeni.

Svet

strana 1 od 547 idi na stranu