Đorđević najavio povećanje brojnog stanja vojske u 2017.

Ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je povećanje brojnog stanja Vojske Srbije u 2017. godini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako navodi, to se odnosi naročito na one kadrove koji su u prethodnom periodu beležili značajan odliv, te podsetio na obećanje da u sistemu odbrane neće biti otpuštanja.

U obraćanju pripadnicima MO i VS u magazinu "Odbrana", Đorđević je poručio da borba za poboljšanje socijalnog položaja pripadnika sistema odbrane jeste i biće stalni zadatak.

"Zahvaljujući vašem radu i požrtvovanju, 2017. godinu dočekujemo ponosni na činjenicu da Srbija danas ima oružanu silu sposobnu da u svakom trenutku odbrani svoju državu i narod", rekao je Đorđević.

Ministar je rekao da ima razumevanje za nezadovoljstvo dela pripadnika Vojske, onih koji smatraju da se sindikalnim delovanjem može popraviti ekonomski položaj, ali da ne može da bude saglasan sa načinom na koji se to nezadovoljstvo izražava.

"Vojnicima nije mesto na ulici, niti vojnicima dolikuje da svoje najviše starešine javno nazivaju nedostojnim imenima", kaže Đorđević.

Navodeći da su zahvaljujući uštedama u budžetu i pametnim raspolaganjem državnim novcem stvoreni uslovi za povećanje zarada u sistemu odbrane od pet odsto, Đorđević navodi da iako mnogi kažu da je taj iznos nedovoljan, treba znati da država u ovom trenutku nema mogućnosti da izdvoji više.

"Januarsko povećanje je jedan u nizu koraka koje pravimo na putu ka temeljnom i sveobuhvatnom podizanju standarda svih zaposlenih u sistemu odbrane. Imam razloga da verujem da ćemo, ukoliko se strogo budemo držali reformi i ekonomskog kursa Vlade, sve češće biti u mogućnosti da zaposlenima u sistemu odbrane donosimo lepe vesti", kaže ministar.

Govoreći o šest ruskih MiG-ova 29 koje je Srbija dobila od Rusije, Đorđević je rekao da će za oko godinu dana, nakon remonta tih šest vazduholova uz četiri koja već imamo, Srbija imati eskadrilu od deset savremenih lovaca ranga četvrte generacije.

"Naše nebo će, sasvim sigurno, biti najbezbednije u ovom delu Evrope", poručio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, modernizacija i produženje veka upotrebe ovih deset aviona koštaće oko 185 miliona evra i tom investicijom Srbija će rešiti problem efikasne zaštite vazdušnog prostora u narednih 14 godina.

Kako je naveo, tradicionalno prijateljstvo Srbije sa Rusijom ne stoji na putu evropskih integracija, niti partnerskih odnosa sa zemljama NATO-a u okviru Programa Partnerstvo za mir.

"Srbija je vojno neutralna zemlja, sa strateškim ciljem ulaska u EU. Razvijamo partnerske odnose sa svim relevantnim faktorima globalne bezbednosti, jer je to jedini način da se odupremo pretnjama koje se danas pre svega očitavaju kroz terorizam i verski ekstremizam", rekao je Đorđević.

strana 1 od 222 idi na stranu