Dačić: Rekao sam Vučiću da ću da dodam "Ne pomerio se"

Šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić kaže da je protiv skraćivanja mandat vlade i da je to njegov pristup kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2016.

15:12

Dačić: Rekao sam Vučiću da ću da dodam
Tanjug

“Nije Vučić samo namgrđen, možete sa njim da razgovarate ljudski. Kad smo polagali zakletvu u skupštini, kao novi ministri, Vučiću sam rekao da ću na tekst zakletve da dodam - ne pomerio se s mesta”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li očekuje parlamentarne izbore sledeće godine.

Kako je rekao, to je njegov pristup kada je reč o vanrednim parlamentarnim izborima, ali je i naveo da se uvek sprema za izbore.

Kada je reč o predsedničkim izborima, Dačić kaže da je SPS spreman da razgovara o zajedničkom kandidatu vladajuće kolalicije, ako postoji takva inicijativa Aleksandra Vučića i SNS, ali i naveo da tih razgovora dosad nije bilo.

Dodao je da je SPS uvek spreman da ima svog predsedničkog kandidata, navodeći da Tomislav Nikolić trenutno nije kandidat i da zato ne zna zašto bi se o njemu izjašnjavao.

Ocenio je kao apsolutnu humoresku medijske spekulacije da SPS “flertuje” ili bilo šta ima sa Vukom Jeremićem u smislu njegove predsedničke kandidature.

Dačić kaže da Jeremić izlazi sa konceptom da uzme malo glasova patriotskog bloka i malo glasova DOS-ovog bloka.

“Mislim da je to nemoguće. Naš deo glasova sigurno neće uzeti. Siguran sam da će zajednički kandidat vladajuće koalicije, ako ga bude, pobediti u prvom krugu izbora. Ako ne bude zajedničkog kandidata, onda nema nam druge nego da pobedi naš kandidat”, rekao je Dačić.

"Otvorena vrata za razgovor sa Hrvatskom"

Ministar Dačić je rekao da odnosi u regionu svakako moraju biti bolji, što nije teško, jer su sada loši. Dačić je dodao da su za Hrvatsku otvorena vrata za razgovor.

Šef diplomatije je podvukao da se Srbija zalaže za mir, stabilnost i pomirenje u regionu, te da očekuje unapređenje odnosa u regionu u 2017.

Navodeći da su otvorena vrata za razgovore sa Hrvatskom, Dačić je istakao da je neprihvatljivo da članstvo u EU abolira bilo koga od zahteva da se poštuje istorija i da se ne vrši njena revizija.

“Apsolutno sam za pomirenje, ali to nije moguće ako se stalno vraćate u sukobe", rekao je Dačić, dodajući da je u Hrvatskoj na delu rehabilitacija fašizma i ustaštva, te da je NDH preteča Republike Hrvatske i ideje samostalne države.

Kako je rekao, u Hrvatskoj je postao kliše, da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije, što je, kaže, pogrešna politika.

Podsetio je da je sa nekadašnjim premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovorio kako da se prevazilaze bitaleralni problemi, a da Hrvatska nije imenovala svoje predstavnike za razgovore u različitim komisijama.

"Nisu imali svoje predstavnike u Komisiji za granice, a pitaju što nije rešeno pitanje granica. Sa Slovenijom traže jedan princip, a sa Srbijom drugi…Sve granice su pređene", rekao je Dačić.

On kaže da se mesecima raspravlja da li je pozdrav “Za dom spremni” dozvoljen ili nije dozvoljen, navodeći da se u državama Evrope poput Austrije i Nemačke za fašizam ide u zatvor i da je to zakonom kažnjivo.

On je upitao i kako će Hrvati jednom Jevrejinu da objasne šta je taj pozdrav “Za dom spremni” - da li će da kažu da je to možda "poklič pionira ili Ferijalnog saveza".

"Evropa da se opredeli, hoće li biti ZSO"

Poslednji je trenutak da se Briselski sporazum sprovede, jer Srbija plaća cenu što Priština izigrava dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), izjavio je Dačić govoreći o odnosu sa Evropskom unijom.

"Zato Evropa treba da se opredeli, hoće li da se formira ZSO ili neće. Ako neće, onda će se Srbija organizovati na drugi način", rekao je Dačić na godišnjoj konferenciji.

Dačić je istakao da za nesprovođenje sporazuma o ZSO, Srbija nema krivicu, a na putu evropskih integracija uslovljena je dijalogom s Prištinom. Kaže i da nikada ne bi potpisao Briselski sporazum da u njemu nije bilo reči o formiranju ZSO.

Što se tiče otvaranja poglavlja, Dačić smatra da bi Srbija mogla da za vreme predsedavanja Malte EU otvori i poglavlja 20 i 29 koja se odnose na preduzetništvo i carinsku uniju.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, Dačić kaže da se o tome nije razgovaralo i da se to poglavlje prema iskustvu drugih zemalja u pridruživanju otvara pred kraj pregovaračkog procesa, ocenjujući da "taj dan za Srbiju nije baš tako blizu".

Izrazivši nezadovoljstvo briznom otvaranja poglavlja, Dačić je podsetio da je Hrvatska neargumentovano nekoliko puta blokirala otvaranje poglavlja i da je to velika zloupotreba.

"Želimo da idemo ka EU, ali Srbija neće dozvoliti ponižavanja i uslovljavanja", istakao je Dačić.

Dačić je konstatovao da je Srbija do sada otvorila šest poglavlja, od toga četiri ove godine i da je jedno privremeno zatvorila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: