Erdogan Tačiju: Turska podržavala Kosovo i podržavaće ga

Priština -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u Ankari u razgovoru s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem izjavio da je Turska uvek podržavala Kosovo.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Tačijev kabinet je saopštio da je Erdogan obavestio delegaciju Kosova o pokušaju državnog udara 15. jula ove godine i o nastojanjima Turske da spreči svaku vrstu terorizma.

"Predsednik Erdoğan je spomenuo i privrednu saradnju dve države i rekao je da ohrabruje turske firme da investiraju na Kosovu", kaže se u saopštenju.

Na sastanku je još jednom potvrđeno da Kosovo i Turska imaju stratešku saradnju i da teže njenom daljem produbljavanju.

Tači je istakao da je Kosovo osudilo pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti u Turskoj i naglasio da "tenkovi i nasilje ne mogu pogaziti volju građana" izraženu na izborima.

Tači je rekao da je "Kosovo zahvalno Turskoj što se našla Kosovu u teška, ali i u dobra vremena" i što sada "pomaže obezbeđivanje priznavanja države Kosovo i njeno učlanjenje u međunarodne organizacije".

Kosovo i Turska dobro sarađuju na polju bezbednosti, kako bi se zajedno borile protiv pretnji ekstremizma i radikalizma, ocenio je Tači.

"Predsednik Tači je rekao da Kosovo izbliza prati događaje u vezi s pokretom 'Gilen' i istakao da strateška saradnja dve države neće biti pogođena", piše u saopštenju.

Tači je je takođe rekao da su "teroristi svuda isti - u Ankari, u Prištini, u Briselu, Berlinu, Njujorku ili Vašingtonu" i da je Kosovo "posvećeno da se beskompromisno bori protiv svake vrste radikalizma i ekstremizma".

"Borbu protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma ćemo dobiti samo radeći zajedno", zaključio je predsednik Kosova.

Tokom zvanične posete Turskoj Tači se sastao i s premijerom Turske, Binalijem Jildirimom, i s predsednikom Parlamenta, İsmailom Kahramanom.

Na početku posete Turskoj kosovski predsednik je položio venac u Mauzoleju Ataturka, u Skupštini Turske.

Na Univerzitetu ekonomije i tehnologije TOBB, u Ankari, Tači je proglašen počasnim doktorom nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu