Preminula stjuardesa Vesna Vulović

Beograd -- U Beogradu je u 67. godini preminula stjuardesa "Jata" Vesna Vulović, koja je 1972. godine jedina preživela pad aviona sa visine od 10.000 metara.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Beogradski mediji navode da su telo Vulovićeve pronašli u njenom stanu prijatelji, kao i da uzrok smrti nije poznat, ali da je bilo očigledno da je preminula pre nekoliko dana.

Avionska nesreća u kojoj je učestvovala se dogodila 1972. godine kada se iznad Čehoslovačke srušila letelica.

Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Dvadesetdvogodišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Nastavila je da radi za "Jat", ali ne kao stjuardesa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole.

Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Makartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

"Mnogo je lakše umreti. Mnogo mi je teže bilo da preživim, nego onima koji su umrli”, rekla je Vesna Vulović u intervjuu koji je 2012. dala za dansku televiziju DR.

Bilo je raznih teorija o uzroku pada letelice, među kojima i da je do pada došlo zbog greške češke protivvaždušne odbrane, koja je pogodila letelicu, koja je letela znatno niže od 10.000 metara.

"Svakakve priče su kružile, na kraju će ispasti da nisam ni bila u avionu", na to je odgovorila Vulovićeva. Istraga je pokazala da je do nesreće došlo nakon što je eksplodirala bomba koja je bila podmetnuta u avion.

"Naš avion doleteo je iz Stokholma, u Kopenhagenu je bila smena, mi smo preuzeli avion sa bombom. U to vreme se u avion ulazilo kao u autobus, mogli ste ući na svim usputnim stanicama, a mere kontrole nisu bile kao danas. Posle moje nesreće uvedena su nova pravila", rekla je tada ona.

Vesna Vulović je jedna od retkih koja je tako mlada uspela da peživi avionsku nesreću i koja je uspela da "prevari smrt".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu