Ankara, Berlin, Cirih - tri povezana teroristička napada?

Svet se u jednom danu suočio sa tri napada - u Turskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, za koje mnogi smatraju da su možda i povezani teroristički akti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.12.2016.

08:16

Ankara, Berlin, Cirih - tri povezana teroristička napada?
Foto: Gettyimages

U Ankari je ubijen ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov, koga je pucnjima iz pištolja usmrtio bivši tuski policajac na otvaranju ruske izložbe fotografija. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je nedvosmisleno ocenilo da je to bio teroristički akt.

U Berlinu je vozač kamiona na Božićnom vašaru usmrtio najmanje 12 osoba i povredio 50-tak, dok su u Cirihu najmanje tri osobe ranjene u pucnjavi u jednom Islamskom centru u Cirihu, a napadač je u bekstvu.

Za novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa nema dileme da su to tri povezana teroristička napada.

On je osudio napade u Ankari, Berlinu i Cirihu i za sva tri napada okrivio "islamske teroriste".

"Danas su se desili teroristički napadi u Turskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj i samo će biti još gore. Civilizovani svet mora da promeni način razmišljanja", naveo je Tramp na Tviteru.

Da su napadi povezani primetio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je na Tviteru osudio napade.

"Osuđujem gnusne napade. Nasilje i mržnja neće pobediti", rekao je Han.

Zbog ubistva ambasadora, Turska i Rusija su poručile da će pojačati saradnju u borbi protiv terorizma, a predsednici dveju zemalja Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin saglasili su se da je cilj napada ugrožavanje tursko-ruskih odnosa, ali i pokušaj odlaganja razgovora Irana, Rusije i Turske o budućnosti Sirije, koji će biti održani danas u Moskvi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je u ime Unije osudila napad, dok su članovi SB UN ponovo ukazali na potrebu da se privedu pravdi počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori terorističkih napada.

Kamion-ubica koji je uleteo u štandove na Božićnom vašaru u Berlinu punom ljudi, mnoge podseća na teroristički napad koji se dogodio u Nici, nemačka policija ne isključuje nijednu opciju, ali je uzdržana da taj tragični događaj nazove terorističkim napadom.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer smatra da je smrtonosna vožnja kamiona kroz božićni vašar u Berlinu bio napad.

"Mnogo toga govori u prilog tome", naveo je on.

Članovi nemačke vlade potreseni su "stravičnim vestima" iz Berlina, ali izbegavaju da govore o terorizmu, već žele da čekaju ishod istrage.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije se oglasila povodom napada, ali su agencije prenele da je ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer informisao o događaju.

Ipak, ima i onih koji su napad u Berlinu ocenili kao teroristički, a među njima je i poslanik vladajuće CDU Volfgang Bosbah koji je uveren da je reč o terorizmu.

U Cirihu u napadu kod Islamskog centra povređene su najmanje tri osobe. Osumnjičeni za pucnjavu je u bekstvu.

Mediji prenose da se incident dogodio u molitvenom domu blizu železničke stanice u centru Ciriha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: