Analitičar CIA o Sadamu: SAD su sve pogrešno shvatile...

SAD su "sve pogrešno shvatile" kada su u pitanju Sadam Husein i Irak, tvrdi analitičar CIA Džon Nikson koji je ispitivao bivšeg iračkog lidera.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.12.2016.

19:41

Analitičar CIA o Sadamu: SAD su sve pogrešno shvatile...
Getty Images

U tekstu povodom deset godina od pogubljenja Huseina, Nikson, koji je vodio nekoliko razgovora sa njim, tvrdi da je Amerika načinila kritične greške u vezi sa svojom intervencijom u Iraku, i to na više načina, piše "Mejl on Sandej".

Nikson kaže da je posebno, potpuno pogrešno, bilo gledište CIA na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja.

Prema njegovim rečima, grešili su i u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem, ličnim navikama i Huseinovom direktnom umešanošću u upravljanje Irakom.

Nikson kritikuje i držanje tadašnjeg američkog predsednika Dzordža Buša, koji je u vezi sa Irakom "čuo samo ono što je želeo da čuje".

Tokom isleđivanja, Nikson je Huseina pitao da li je razmišljao o preventivnom napadu oružjem za masovno uništenje na američke baze u Saudijskoj Arabiji.

Odgovor je bio: "Nikada nismo razmišljali o korišćenju takvog oružja. O tome se nije raspravljalo. Koristiti hemijsko oružje protiv sveta? Ko bi normalan to učinio? Ko bi koristio to oružje kada nije upotrebljeno protiv nas"?.

Nikson priznaje da to nije bilo ono što je očekivao da će čuti.

"Irak nije teroristička država. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom, niti oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva prijetnja našim susedima. Ali, američki predsednik je rekao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali oružje za masovno uništenje", rekao Husein.

On je, u stvari, kako prenosi analitičar CIA, verovao da bi napadi od 11. septembra 2001. mogli da približe Iran i SAD, jer bi Vašingtonu bila potrebna sekularna vlada u borbi protiv fundamentalizma.

Nikson kaže da je iz ispitivanja shvatio da je Husein bio nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za obranu zemlje.

Husein je rekao da će Amerikanci u Iraku doživeti neuspeh: "Shvatićete da nije tako lako vladati Irakom", što je na kraju istorija i potvrdila, konstatuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: