Haos u SB: Teške reči Čurkina i Pauer o Alepu i Srebrenici

Na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Siriji je došlo do verbalnog sukoba između ruskog ambasadora Vitalija Čurkina i predstavnice SAD Samante Pauer.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Ona je situaciju u Alepu između ostalog uporedila s masakrom u Srebrenici, a on joj je uzvratio da "nije Majka Tereza".

Čurkin je, na optužbe Pauerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima, rekao da američka ambasadorka nije u poziciji da nastupa "kao da je Majka Tereza" jer, kako je istakao, predstavlja zemlju sa slabim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava, prenosi Tas.

Pauerova je, govoreći na sednici u Njujorku, uporedila situaciju u Alepu sa ozloglašenim zločinima nad civilima, uključujući hemijski napad na Kurde u iračkoj Halabdži 1988, genocid u Ruandi 1994. i srebrenički masakr 1993, navodi ruska agencija.

Američka ambasadorka je postavila niz pitanja koaliciji koja je uz Asada.

“Da li bukvalno ništa ne može da vas posrami? Da li vam pod kožu ne uđe nijedan akt varvarstva prema civilima, nijedno pogubljenje deteta? Da li vas to ne prestraši makar malo? Da li postoji nešto o čemu nećete lagati ili opravdavati?“, upitala je Pauerova.

Ruski ambasador, koji je Savet izvestio o oslobađanju Alepa, poručio je na to Pauerovoj da "ne izgubi iz vida koju zemlju predstavlja".

"Setite se rezultata svoje zemlje pre nego što počnete da iznosite mišljenje sa pozicije moralne ili bilo koje druge vrste nadmoći. Istorija i Bog će prosuditi ko je za šta kriv", rekao je Čurkin.

On je, takođe, ukazao na ulogu koju je, kako je rekao, "zapadni trio" igrao u eskalaciji sirijske krize i invaziji SAD na Irak 2003. što je dovelo do formiranja Islamske države, navodi Tas.

Pauerova je na sednici oštro kritikovala vladu sirijskog predsednika Bašara ae-Asada i njene podržavaoce, optuživši provladine snage da ubijaju civile na ulicama Alepa.

"Vaše snage i vaši punomoćnici izvode te zločine. Vaše barel-bombe, minobacači i vazdušni udari omogućili su miliciji u Alepu da opkoli desetine hiljada civila u vašem sve užem obruču", zaključila je američka ambasadorka u SB UN.

strana 1 od 555 idi na stranu