"Formirati savez neutralnih država na Balkanu"

Visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak založio se za formiranje saveza vojno neutralnih suverenih država na Balkanu.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 10.12.2016.

09:29

Foto: Thinkstock

Taj savez bi, prema njegovim rečima, obuhvatio Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i BiH.

"Mi smo spremni za konstruktivnu i svestranu saradnju usmerenu na pružanje podrške vanblokovskom statusu ovih država i razvoju teme vojne neutralnosti "Balkanske četvorke" na međunarodnoj političkoj sceni", rekao je Železnjak u intervjuu ruskom portalu na našem jeziku "Ruska reč".

On tvrdi da su se do sada predstavnici EU pridržavali pogrešne prakse koja je podrazumevala da zemlje kandidati obavezno moraju postati članice NATO na putu evropskih integracija.

"Tako se danas Srbiji i Crnoj Gori nasilno nameću neprihvatljivi koraci usmereni na ulazak u NATO iako je on za njih agresor", dodao je on.

Železnjak je podsetio da je prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin prvi put u istoriji savremene Rusije definisao u Koncepciji spoljne politike poštovanje "izbora evropskih država koje nisu članice vojnih alijansi i daju stvarni doprinos bezbednosti i stabilnosti u Evropi", kao i spremnost Moskve "za konstruktivnu i svestranu saradnju sa njima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: