Uništena izložba o Vukovaru u NS, "A ubijanje Srba?" VIDEO

Izložba Srđana Veljovića "Vukovar - ubijanje jednog grada" postavljena u Novom Sadu uništena je, nakon što su vandali razbili izloge i pocepali fotografije.

Izvor: 021.rs

Utorak, 06.12.2016.

12:38

Uništena izložba o Vukovaru u NS,

Izložba je 18. novembra postavljena u Prolazu Milana Mladenovića u Zmaj Jovinoj 22 u Novom Sadu.

Na izlozima su pre dva dana prvo osvanuli natpisi "A ubijanje Srba?", "Stoko", "Je*o vas Vukovar", da bi u ponedeljak uveče bili polupani, javlja portal 021.rs.

Kako su za taj portal rekle radnice u obližnim radnjama, policija je pozvana i čeka se da obave uviđaj.

Autor izložbe Srđan Veljović kaže za 021 da je namera bila da se fotografijama podseti na uništavanje Vukovara. On dodaje da ga nije iznenadila ni ovakva reakcija.

"Prvi utisak je da su vandali lenji, jer im je dugo trebalo da primete izložbu i reaguju. Međutim, to smo i imali na umu, jer tema proizvodi takvu vrstu reakcije. Dok sam birao fotografije gledao sam da budu neupitne i očišćene od svih politika o tome ko je prvi počeo, i ko smo 'mi', a ko 'oni'. Poruka iza ovakvog čina je da i dalje postoji jedan mlad i besan svet. Zbog toga mi je žao, jer njima je verovatno teško u životu. Tako da ako im je uništavanje učinilo estetski ugođaj, onda je i to neka korist od izložbe", rekao je Veljović.

On dodaje da je ideja postavke bila da se ukaže na to da je postojao jedan grad i da je on uništen. Istovremeno, autor je želeo da se posle četvrt veka okrenu karte.

"To je čitava generacija odraslih ljudi. Trebalo bi da razmislimo o odnosima među nama, šta je tu moglo bolje? Kako sam imao određeni strah da će izložba završiti ovako, postoji i strah da će moja i tuđa deca doći u situaciju da se tako nešto ponovi. Opet, nasuprot tome, postoji paradoks u tome da sa teritorija za koje se moja generacija tako zdušno klala, svi žele da odu. Ta energija o nedosanjanim teritorijama je dovela do toga da 25 godina kasnije ljudi ne žele da žive na ovim prostorima", zaključuje autor izložbe za 021.rs.

Izložbu su postavili "Art klinika" i "Žene u crnom" na 25. godišnjicu pada Vukovara. Trebalo je da traje mesec dana.

Veljković je još rekao da za sada još nisu odlučili šta će uraditi s postavkom, odnosno da li će izložbu ponoviti na istoj ili drugoj lokaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: