"Bitno otvoriti poglavlja do kraja godine jer 2017..."

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je za Srbiju bitno da do kraja godine otvori nova poglavlja.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Ona je rekla da je važnost u tome što će 2017. godina biti "veoma teška za pregovarački proces" zbog izbora u ključnim članicama EU.

Joksimović je za RTS kazala da se 13. decembar pominje kao datum otvaranja novih pregovaračkih poglavlja.

"Važno je da je Evropska komisija spemila logistiku da se nakon dobijanja saglasnosti svih članica EU otvore poglavlje pet koje se tiče javnih nabavki, i poglavlja 25 i 26 o obrazovanju, nauci, kulturi, mladima", kazala je Joksimović.

Govoreći o ugovoru vrednom 80 miliona evra o finansijskoj podršci EU reformi srpske javne uprave koji će danas biti potpisan u Beogradu, Joksimović je kazala da je reč o bespovratnoj pomoći koja će biti iskorišćena za podizanje nivoa kvaliteta usluga javne uprave u Srbiji.

"Ovakvu podršku ne može dobije država koja nije makroekonomski stabilna, koja nema transparentan budžet. To je novac koji se neće videti u konkretnom objektu već služi da se javna uprava transformiše tako da građanima i poslovnoj zajednici pruži kvalitetne usluge", rekla je ministarka.

Ona je dodala da Srbija i u 2017. godini računa na 200 miliona evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova EU, kao i da će tim sredstvima biti finansirana izgradnja škola, bolnica i puteva.

strana 1 od 222 idi na stranu