Abas će tražiti podršku Trampa za nezavisnu Palestinu

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će tražiti podršku novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa za formiranje nezavisne palestinske države.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

21:41

Abas će tražiti podršku Trampa za nezavisnu Palestinu
Foto: Gettyimages

Abas je na skupu svoje partije Fatah u Ramali, na Zapadnoj obali, izrazio nadu da će 2017. biti godina u kojoj će Palestinci konačno steći nezavisnost.

On je ponovio zahtev da se palestinska država osnuje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Sve te teritorije osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine, a iz pojasa Gaze je povukao vojsku i evakuisao jevrejske naseljenike 2005. godine.

Na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika i Izrael namerava da zadrži pod svojom kontrolom velike blokove jevrejskih naselja na osnovu svakog sporazuma o miru.

Tramp je rekao da bi voleo da bi posreduje sklapanju mirovnog sporazuma, ali je zabrinuo Palestince jer mnogi njegovi savetnici drže stranu Izraelu.

"Ako on želi da razgovara sa nama, mi to prihvatamo", rekao je Abas o Trampu.

Osamdesetjednogodišnji Abas je u utorak jednoglasno ponovo izabran da predvodi Fatah u narednih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: