Postignut dogovor Beograda i Prištine o pravosuđu

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o finalnim koracima radi primene dogovora o pravosuđu.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

18:33

Postignut dogovor Beograda i Prištine o pravosuđu
Foto: Tanjug

U saopštenju se navodi da su se Edita Tahiri i Marko Đurić, kao glavni pregovarači u dijalogu kome posreduje EU, dogovorili o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut 9. febrara 2015. godine.

"Evropska služba za spoljne poslove će 9. decembra dobiti potvrde od obe strane da su ispunile uslove u cilju integracije sudija, tužilaca i osoblja suda u okvire kosovskopg pravosudnog sistema. Njihova integracija će biti u punoj primeni od 10. januara 2017. godine", navodi se u saopštenju EEAS.

EU je pohvalila obe strane zbog ovog dostignuća i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih preostalih dogovora, pogotovo dogovora o Zajednici srpskih opšitina i energetici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, čime je obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini.

"Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini", izjavio je Đurić Tanjugu.

Đurić dodaje da za današnji dogovor garantuju kako privremene institucije samouprave u Prištini, tako i EU.

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM.

"Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine", objasnio je Đurić u izjavi Tanjugu.

Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: