Dodik: Biće još referenduma, građani RS će reći o čemu

Lider Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u tom entitetu BiH biti još referenduma i da će teme tih referenduma birati isključivo građani RS.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

16:58

Default images
Foto: Tanjug

Komentarišući izjavu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je nedavni referendum u Republici Srpskoj "prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta", Dodik je za Radio-televiziju RS (RT RS) rekao da hrvatska predsednica ne treba da se meša u unutrašnju politiku BiH i Republike Srpske.

On je ocenio da je Grabar-Kitarović "iz ormara izvukla stare stereotipe", dodavši da je njegov nedavni susret sa hrvatskom predsednicom bio veoma korektan i da nije razgovarano na temu referenduma.

"Čudi me da je hrvatska predsednica došla u poziciju da komentariše bilo šta u Republici Srpskoj. Ako je iko prisutan sa politikama u BiH, onda je to Hrvatska koja se otvoreno meša u unutrašnje stvari BiH", naveo je Dodik, koji boravi u Sankt Peterburgu, u Rusiji.

On je naveo da je referendum o Danu RS, koji je održan 25. septembra, bio "potpuno legitiman i legalan", kao i da je pokazao sposobnost RS da organizuje jedan takav referendum.

"Sve drugo što je Kitarovićeva rekla su pretpostavke. Naravno da ćemo mi održavati referendume, jer mislimo da su oni način na koji se najbolje iskazuje volja naroda. O temama ćemo mi odlučivati, ne neko drugi", rekao je Dodik.

Navodeći da je hrvatska predsednica govorila o referendumu o nezavisnosti RS i mogućoj vojnoj, tehničkoj i obaveštajnoj pomoći Rusije Republici Srpskoj, on je kazao da u Rusiji nije razgovarao o tome, već o pitanjima turizma i trgovine.

"Јa sam trenutno u Rusiji i nikakvih razgovora te vrste nema. Ne znam odakle Kitarovićevoj takvi podaci. U svakom slučaju, niko o tome ne razgovara. Njihova (hrvatska) zapadna ostrašćenost prema Rusiji i (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu je deo njihove političke strategije i ja tu nemam ništa da dodam", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: