Evropa se obrušila na Kurca zbog podrške VMRO-DPMNE

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc našao se na meti kritike zbog pružanja podrške makedonskoj vladajućoj partiji VMRO-DPMNE.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Bivši šef evropskih socijaldemokata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda izrazio je žaljenje zbog nastupa Kurca na predizbornom skupu u Makedoniji.

Kurc je, u okviru posete Makedoniji, prisustvovao predizbornom skupu VMRO-DPMNE u Skoplju, gde je u svom govoru ocenio da se zemlja nalazi na dobrom putu, te zahvalio Makedoniji na podršci u savladavanju izbegličke krize.

"Krajnje je vreme da Makedonija krene novim putem na osnovu evropskih vrednosti. Zato je posebno za žaljenje što je ministar Kurc podržao one koji su odgovorni za tešku situaciju u kojoj se nalazi zemlja", istakao je Svoboda u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Makedoniji su potrebni slobodni izbori, bez uticaja stranih ministara ili vlada.

Svoboda podseća da su skandal oko prisluškivanja, zloupotreba položaja, korupcija ranije vlade pod VMRO-DPMNE i albanske stranke DUI doveli do održavanja novih izbora, koji su zakazani za 11.decembar.

"Poštovanje vladavine prava postaje irelevantno kada se radi o zadržavanju izbeglica", upitao je zamenik predsednika "Evropske inicijative za stabilnost" Kristof Bender na Tviteru.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije ističu da je Kurc na prdizbornom skupu učestvovao, ne kao šef diplomatije, već predstavnik Evropske narodne partije (EVP), čiji je član njegova Narodna stranka Austrije (OVP), kao i VMRO-DPMNE.

Ukazuju takođe i da je nemački poslanik iz redova CSU održao govor na predizbornom skupu u Skoplju.

Ministarstvo ističe da se stanje u Makedoniji ne sme jednostrano posmatrati, već da je neophodno da reformske napore preduzmu zajedno konzervativni i socijaldemokrate.

Obe strane, kako se poručuje iz Beča, treba da stvore uslove za slobodne i fer izbore.

"Odlučujuće je za mene da balkanska ruta ostane otvorena, a aktuelna vlada je garant za to", prenosi Ministarstvo poruku Kurca.

strana 1 od 555 idi na stranu