Dačić: Ako bude plaćanja ulaza u EU, predlažem kontramere

Prag -- Ministar Ivica Dačić upozorio je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i Višegradsku grupu da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je naveo da je Srbija spremna da uvede recipročnu meru.

"Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontramere i ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano?", kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije upozorio je da nije logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja.

"Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu", rekao je Dačić o budućem sistemu registracije poput američkog kojim EU pokušava da u migrantskoj krizi i zbog terorističkih napada reši pitanje ko ulazi u EU.

Dačić je kazao da s nestrpljenjem očekuje da počne u punoj meri rad Fonda za Zapadni Balkan formiran uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda i pozvao je susede u regionu da podrže Beograd kao eventualno sedište sekretarijata regionalne transportne zajednice, kao što je Srbija podržala Tiranu, Skoplje, Sarajevo i Danilovgrad kao sedišta regionalnih institucija.

"U Beogradu već više od 10 godina uspešno funkcioniše sedište Sekretarijata Transportne opservatorije (SEETO), koje logično treba da preraste u sedište Sekretarijata Transportne zajednice. Time bi se obezbedio nastavak već postojeće institucionalizovane saradnje i strukture. Beograd je i važno transportno čvorište u regionu, pristupačan je sa aspekta drumskog, železničkog, a posebno sa aspekta frekventnosti i destinacija avio saobraćaja", rekao je Dačić.

Poljska kao predsedavajuća zemlja Višegradske grupe okupila je danas u Varšavi na redovni godišnji sastanak šefove diplomatija 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope na razgovore o zajedničkim izazovima koji prete i EU i Zapadnom Balkanu, kao i o proširenju EU na taj region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 215 idi na stranu