Šta se dešava sa Telekomom na Kosovu?

Kosovo do 15. decembra zvanično treba da dobije pozivni broj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

20:20

Default images
Foto: GettyImages

Posle toga, kako su najavili pregovarački timovi Beograda i Prištine, počeće instaliranje baznih stanica mobilne telefonije Telekoma Srbije na Kosovu.

Signala MTS-a ima u severnom delu Kosova, dok je u srpskim sredinama južno od Ibra stanje nepromenjeno.

Nakon dogovora o telekomunikacijama na terenu barem za sada nista novo. Signal MTS pokriva samo pojedine srpske sredine južno od Ibra. Ipak meštani centralnog Kosova i Kosovskog pomoravlja kažu da je signal poboljšan i da se brže uspostavlja veza.

"Poslednjih nekoliko dana je primetno da je signal bolji, kvalitetniji i lakše se dobija. Nadam se da ce se rešiti pitanje telekomunikacija i da ćemo moći normalno da razgovaramo kada god poželimo", kaže Siniša Đorđević iz Gračanice.

"Imamo signal za internet koji je mnogo bolji i koristimo 3G mrežu", navodi Slobodan Mihajlović iz Građanice.

Iako još uvek nema predajnika srpskog mobilnog operatera, koje je 2010. godine kosovska vlast uklonila, signal MTS-a sada pokriva i nekoliko srpskih sela nadomak Prištine čiji meštani šest godina nisu bili u mogućnosti da koriste usluge Telekoma Srbije.

"Bili smo iznenađeni kada smo ugledali signal na telefonima. Ne znam odakle ga dobijamo. Za ovih šest godina pojavljivao se signal, ali to nije funkcionisalo. Ovo nama znači puno, olakšice nam komunikaciju sa rođacima iz centralne Srbije", kaže Dušan Đokić.

Srbi sa Kosova povratkom Telekoma očekuju niže troškove poziva prema centralnoj Srbiji. Veće je i interesovanje građana za usluge koje nudi srpski operater.

"Sada možemo da koristimo i povoljne pakete koje pruža MTS kao i povoljniju cenu telefona", navodi Slobodan Kostić iz Lapljeg Sela.

"Što se tiče srpskog operatera cene su po starom, iste su kao pre, a što se tiče kosovskih operatera oni su znatno skuplji od našeg Telekoma. Verovatno će mnogi preći da koriste MTS", mišljenja je Nikola Stolić iz Gračanice.

Ima i onih koji dogovor o telekomunikacijama posmatraju sa rezervom.

"Smatram da sporazum nije dobar zato što je Kosovo dobilo svoj kod i ono je zasebna celina. Pozivni broj 383 ne ohrabruje srpsko stanovništvo na ovim prostorima", smatra Slaviša Filipović iz Preoca.

U Prištini najavljuju da do 15. decembra Kosovo dobija novi kod +383 i kažu da će postojati tačna granica frekvencija kodova između Kosova i Srbije. Inostrani kodovi Slovenije i Monaka koje su koristili kosovski operateri ukinuće se do 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: