Kralj odao počast Fidelu, Španci na ulicama protestuju

Španski kralj Filip VI odao je počast Fidelu Kastru, opisujući ga kao ličnost sa "neospornim istorijskim značajem".

Izvor: Tanjug

Subota, 26.11.2016.

20:10

Kralj odao počast Fidelu, Španci na ulicama protestuju
Foto: Gettyimages

Protivnici i pristalice preminulog kubanskog lidera izašle na ulice Madrida, prenosi AFP.

Španski kralj je u telegramu Raulu Kastru izjavio saučešće i istakao povezanost njegove porodice sa Španijom, budući da je Kuba do 1898. godine bila španska kolonija, a otac Fidela i Raula je rođen u jednom španskom selu na severu zemlje.

"Velika bliskost Kube i Španije žnači da sve što pogađa Kubu se veoma jako oseća i ovde", napisao je kralj u telegramu.

U glavnom gradu Španije, organizovane su demonstracije ispred ambasade Kube, u kojima je policija morala da odvaja suparničke grupe ljudi.

Nekoliko demonstranata je uzvikivalo "Tiranin je mrtav" i zveckalo čašama kako bi pozdravili smrt čoveka omraženog kod protivnika, ali koga su pristalice revolucije videle kao borca protiv kapitalizma.

Protivnike Kastra je izviždala mnogo veća grupa od oko 150 španskih i kubanskih demonstranata, među kojima je bilo dosta članova Španske komunističke partije, a koji su uzvikivali "Živela revolucija!".

Kastrov protivnik i član grupe "Kubanska demokratija danas" Rigoberto Karseler Ibara optužio je pokojnog Kastra da je ukrao revoluciju i nametnuo "naslednu monarhiju".

"Svi koji nisu delili njegovu ideologiju ili je nisu odobravali, bili su kažnjavani i zatvarani", rekao je on i dodao da je 1993. godine napustio zemlju, nakon što je godinu i po dana proveo u zatvoru kao politički zatvorenik.

Predsednik pro revolucionarne kubanske grupe u Madridu Luis Perez rekao je da je Fidel doneo istinsku nezavisnost i sve nam omogućio - zdravstvo, obrazovanje i slično.

Španski premijer Mario Rahoj na svom Tviter profilu napisao je ranije danas da je Kastro "Figura od istorijskog značaja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: