Da li pravilno stavljate svoje dete u bejbi sedište?

U prethodne tri godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo je trideset petoro dece. Mnogi roditelji decu nepropisno voze u autu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Vožnja deteta u auto-sedištu jeste način da mu obezbedite sigurnost tokom putovanja. Većina roditelja tu, inače, zakonsku obavezu - poštuje. To, međutim, nije dovoljno. Nepravilnim korišćenjem auto-sedišta život deteta je, u slučaju saobraćajne nezgode, ugrožen.

“Roditelji najčešće čine, vrlo često i kada je sedište u preko 90 odsto slučajeva nepravilno postavljeno i samim tim, i kada imaju sedište, dovode do toga da deca i pored toga što imaju zaštitne sisteme, više stradaju nego što bi trebalo”, rekao je Zoran Alimpić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Roditelji kažu da decu obavezno postavljaju u sedište namenjeno njima. Da li to čine na pravilan način nisu sigurni.

Ovakve nedoumice od sada će svaki roditelj moći da reši na jednom mestu. U Kancelariji za dečja auto-sedišta. Prva u Srbiji otvorena je u Novom Sadu, u prostorijama Doma zdravlja, u Zmaja Ognjena Vuka 19.

“Ponedeljkom, sredom i petkom, u periodu od 17 do 19 časova i subotom od 11 do 13 časova, u kancelariji će dežurati naši obučeni savetnici, koji će pružati te informacije roditeljima, rešavati eventualno sve nedoumice i sva pitanja koja imate u vezi sa pravilnim korišćenjem dečijih auto sedišta”, navela je Marijana Jovanović iz Centra za bezbednost saobraćaja.

Kancelarija će besplatno ustupiti 60 auto-sedišta, koje će dete moći da koristi od rođenja do godinu dana starosti, nakon čega će roditelji vraćati sedište Kancelariji, a ona ga prosleđivati drugim porodicama.

“Da bi konkurisali za dobijanje tih sedišta neophodno jeda su samohrani roditelji ili da su roditelji sa niskim primanjima. Osnovni kriterijum za dodelu će biti prosek primanja po članu domaćinstva”, dodala je Jovanović.

Trideset petoro dece je poginulo, a oko 400 povređeno, u prethodne tri godine u saobraćajnim nezgodama. U 50 odsto slučajeva deca stradaju kao putnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu