Trampa će pratiti "nuklearni fudbal", postoji li dugme?

Počev od 20. januara, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp biće praćen i vojnim pomoćnicima koji sa sobom nose “nuklearni fudbal“.

Izvor: B92

Petak, 18.11.2016.

07:45

Trampa će pratiti
Foto: Gettyimages

Bilo da se nalazi u Beloj kući ili na prekookeanskom putovanju, neće biti daleko od pomoćnika i njegove torbe, piše CNN.

Tramp, kao i svi njegovi prethodnici, mogao bi da ima manje od 15 minuta u slučaju opasnosti da ga upute vojni zvaničnici i donese odluku o nuklearnom napadu.

“Donald Tramp će morati da se prilagodi mogućnosti da može voditi nuklearni rat. Može da iskoristi jedno oružje ili hiljade njih, i niko ne može da ga zaustavi“, naveo je Džozef Sirinšon iz antinuklearne organizacije Plaušer Fond.

Protivno popularnoj mitologiji, torba koju mnogi nazivaju “nuklearnim fudbalom“ ne sadrži nikakvo dugme, ali poseduje opremu i dokumenta koje bi Tramp mogao da iskoristi u slučaju da donese odluku o napadu.

“Predsednička hitna torba“, kako su je pre nazivali, sadrži četiri stvari, prenosi CNN.

U njoj su crna knjiga u kojoj su pobrojane opcije za napad, kartica sa kodovima kojom predsednik potvrđuje svoj identitet, lista bunkera u koje bi predsednik mogao da bude smešten i uputstvo sa sistem komuniciranja u slučaju napada.

U januaru naredne godine, torba će pripasti Trampu.

“Kako možete da mu verujete sa nuklearnim kodovima. Jednostavno ne možete“, rekao je Obama ranije na mitingu u Severnoj Karolini.

Bivši oficir za lansiranje nuklearnih raketa Brus Bler koji je podržao Hilari Klinton rekao je da je veoma zabrinut zbog Trampove istrajnosti.

“Dokazivao se iznova i iznova da je žustrog temperamenta, sklon da napada. Ako dođe do nuklearne krize Trampova nasilna ličnost dovodi do manje verovatnoće da će doneti pravu odluku“, rekao je on.

Predsednikova naređenja mogu biti zaustavljena jedino pobunom, smatra Kingston Rif iz Asocijacije za kontrolu oružja.

Trampov tranzicioni tim nije se oglašavao povodom Trampove buduće nuklearne politike, ali njegova retorika u toku kampanje podgrejala je strah o nacionalnoj bezbednosti.

“Neko iz ID nas napadne i vi ne biste odgovorili nuklearnim napadom?“, rekao je Tramp u martu u emisiji Krisa Metjusa na televiziji MSNBC.

Zabrinutost su povećali i navodi i da bi Japan trebalo da ima nuklearno naoružanje kako bi se izborio sa Severnom Korejom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: