Istraživanje: Vučić odmah iza Tita, Đinđić pre Miloševića

Beograd -- Kad im se ponude imena šest političkih lidera građani Srbije kažu da je najbolji bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, dok je tik iza Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

To je pokazalo je istraživanje Istraživačko-izdavačkog centra Demostat.

Za Tita se izjašnjava 32 odsto ispitanika, dok je za Vučića njih 31 odsto, navodi u broju od srede list "Danas", koji je imao uvid u istraživanje.

Sledeće ime za koje su se ispitanici odlučili je bivši premijer Srbije Zoran Đinđić sa 11 odsto glasova.

Daleko iza njega je nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević sa tri odsto glasova dok su bivši predsednici Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica dobili po dva odsto glasova.

U ovom rangiranju šest lidera, kako se navodi, Tito ima prednost u svim obrazovnim grupama, a Vučić samo kod srednjeobrazovanih ispitanika, 28 prema 25 odsto.

Istraživanje, koje je urađeno u oktobru 2016. na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika putem neposrednog ličnog intervjua "licem u lice", osmislio je, realizovao i interpretirao istraživacki tim Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, kojim je rukovodio sociolog Srećko Mihailović.

Istraživanje se bavi i drugim temama, pored ostalog, kako žive građani Srbije, čega se plaše i da li imaju nadu u promenu nabolje, odnosom građana prema demokratiji i političkim partijama, ali i šansama predsedničkog kandidata vlasti i opozicije na izborima iduće godine.

Kako ja najavljeno, nalazi će detaljnije biti predstavljeni na konferenciji za novinare u sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1283 idi na stranu