"Strogo poverljivo": Britanci nemaju plan za Bregzit

Britanska vlada nema sveobuhvatni plan za izlazak zemlje iz Evropske unije, objavio je BBC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kako se navodi, zbog podela koje postoje u Kabinetu, pregovaračka strategija možda neće biti usvojena u narednih šest meseci, pokazuje memorandum koji je procureo iz Kabineta.

U memorandumu, koji je dostavljen "Tajmsu" i u koji je BBC imao uvid, upozorava se da britanska vlada radi na 500 projekata vezanih za Bregzit i da bi joj moglo biti potrebno 30.000 dodatnih članova osoblja.

Još, međutim, nema zajedničke strategije za istupanje iz Unije "zbog podela unutar Kabineta", navodi se u procurelom dokumentu.

Portparol britanske vlade rekao je da to nije vladin izveštaj i da ne priznaje sadržinu tog dokumenta, istakavši da je vlada fokusirana na aktivnosti u realizaciji Bregzita, prenosi Rojters.

U procurelom memorandumu, koji je sastavio neimenovani konsultant i koji je datiran na 7. novembar, nagoveštava se da će biti potrebno još šest meseci da bi vlada odlučila šta tačno želi da postigne Bregzitom ili da se usaglasi kad je reč o prioritetima.

U tom izveštaju, pod naslovom "Nove informacije o Bregzitu", kritikuje se premijerka Tereza Mej zbog sklonosti da "ulazi u odluke i detalje kako bi sama rešila stvar", navode BBC i "Tajms".

"Tajms" navodi da dokument iznosi na videlo podele između ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i ministra za međunarodnu trgovinu Lajama Foksa s jedne strane, i kancelara Filipa Hamonda i ministra privrede Grega Klarka s druge strane.

Britanski list navodi da se u memorandumu kaže kako je svako ministarstvo napravilo plan o eventualnim posledicama Bregzita, kao i plan o izlaženju na kraj sa "najgorim slučajem".

Premijerka Mej se nada da će pokrenuti Član 50, što je početak formalnog dvogodišnjeg procesa izlaska iz EU, do kraja marta 2017, ali BBC tvrdi da pomenuti dokument pokazuje koliko će Bregzit biti "kompleksan, težak i pun izazova".

strana 1 od 555 idi na stranu