Kako Tramp može do pobede?

Put do pobede republikanskog kandidata na predsedničkim izborima Donalda Trampa prilično je uzak, piše "Volstrit džornal".

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2016.

21:20

Kako Tramp može do pobede?
Foto: GettyImages

Kako navode, Trampova suparnica Hilari Klinton ima nekoliko načina da stigne do Bele kuće, a milijarder mora da pobedi u svim bitkama na kojima se čitava trka lomi.

Osim toga, potrebna mu je i najmanje jedna država tradicionalno naklonjena demokratama.

Oni ističu da je bivšoj prvoj dami i državnoj sekretarki, ukoliko uspe da zadrži one tradicionalno naklonjene demokratskom kandidatu, potrebno da pobedi u jednoj ili dve države u kojima postoji pitanje na koju će stranu prevagnuti.

Tramp je rekao da se nemeračio na baš te "demokratske države“ – Mičigen, Pensilvaniju, Viskonsin, Minesotu i Nju Meksiko.

Ipak, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Klintonova u njima ima prednost.

"Volstrit džornal“ tu navodi da ukoliko Tramp namerava da pobedi, a namerava, mora da slavi u Floridi, Ohaju i Severnoj Karolini.

Zato je odlučio da se u poslednjim danima fokusira baš na neke od tih država, održao je u nedelju miting u Pensilvaniji i Mičigenu, državama koje nisu bile za republikanca od 1988. godine.

U Mičigenu je pokrenuo i televizijsku kampanju u zadnji čas. Kako se navodi, tamo je razlika izmenju njega i Klintonove smanjena.

Trampov raspored mitinga u nedelju prikazao je i mogući put do pobede. Išao je kroz države u kojima većinu građana čini bela radnička klasa, baza njegovih pristalica – Ajovu, Minesotu, Mičigen i Pensilvaniju.

Pojavio se i u Virdžiniji, državi u kojoj su u taboru Klintonove toliko samouvereni da će pobediti da je Hilari tamo poslednji put bila u julu.

"Volstrit džornal“ ističe da su demokrate uz blagu prednost kreću u trku za 270 glasova elektora. Na svakim izborima od 2000. godine pobedili su u državama u kojima ima 242 glasa, dok su republikanci u istom tom periodu pobedili u državama sa 179.

Pored njegove "strategije Srednjeg zapada" Tramp bi mogao da pobedi ukoliko slavi u nizu država koje ne znaju na koju će stranu, a u kojima istraživanja pokazuju da on ima blagu prednost – Florida, Ohajo, Severna Karolina, Ajova, Nevada i Nju Hempšir.

Ta kombinacija dovela bi do 269-269 i Trampu onda za većinu treba samo jedan glas drugog distrikta Mejna – distrikta u kojem živi “njegova” bela radnička klasa. Međutim, oni baš i nisu tako siguran glas – do sada su dva puta podržali Obamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: