"Đukanović bio na meti dvojice Rusa, bili su u Srbiji..."

Organizatori pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, su i dvojica nacionalista iz Rusije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.11.2016.

07:52

Thinkstock

Cilj te akcije bio je rušenje aktuelne vlasti i likvidacija crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

To je na vanrednoj konferenciji za novinare, prvoj od hapšenja grupe koja se sumnjiči da je orgnizovala teroristički napad na dan izbora u crnoj Gori, izneo je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, istakavši da nema informacija o tome da su u ovu akciju uključene države Srbija i Rusija sa kojima, inače, sarađuju na rešavanju ovog slučaja.

Na konferenciji je prikazan i trominutni video zapis za koji je rečeno da je dobijen od bezbednosnih službi Srbije, u kojem je prikazan zaplenjeni material kod uhapšenih.

Katnić je rekao da je njihov cilj bio Đukanovoić, a s ciljem nasilnog rušenja vlasti i onemogućavanje ulaska u Crne Gore u NATO. Terorističku grupu čine državljani Rusije, Srbije i Crne Gore, kazao je glavni specijalni tužilac.

Reč je o grupi koja je za napad trebalo da koristi 50 automatskih pušaka i 50 pištolja, obučenih da pruže otpor policiji.

"Plan je bio da se nakon izbora u 23 sata kriminalci infiltriraju u građane i da nakon što političari izađu na binu, svi uđu u Skupštinu i tamo se zadrže najmanje 48 sati. Bili su angažovani i strelci koji bi lišili života Mila Đukanovića", naveo je Katnić.

On je rekao da je u pokušaj terorizma uključena i jedna politička struktura iz Crne Gore. Na pitanje gde se ta dvojica osumnjičenih Rusa koji su organizatori sada nalaze, Katnić kaže:

"Specijalno tužilaštvo Srbije je ova lica imalo pod svojim nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije. BIA ih je kontrolisala, ali se to ne može koristiti kao dokaz niti su oni mogli da ih liše slobode. Da li se nalaze u Rusiji ili negde drugo ja to ne znam", rekao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac je saopštio i da su ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i mitropolit Amfilohije opredeljujuće uticali da se građani ne okupe ispred Skupštine u izbornoj noći, kako se pakleni naum ne bi ostvario.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković još jednom je odbacio navode da je reč o insceniranom događaju.

"Za sve do sada preduzete radnje imamo dokaze. Ne sporimo pravo javnosti da kritikuje naš rad. Ali, kritike treba da budu zasnovane na činjenicama. Ne stavljamo se ni na čiju stranu. Ni na stranu medija ni političara. Oni nas ne mogu uvući u svoje međusobne rasprave", naglasio je Stanković.

On je saopštio da se obraća javnosti zbog informacija koje su se pojavile, a koje nanose štetu postupku koji je u toku.

"Kako se u delu javnosti pojavljuju informacije da je reč o insceniranom događaju odlučno demantujem takve tvrdnje i napominjem da za sve do sada preduzete radnje Tužilaštvo ima dokaze", rekao je Stanković.

On je rekao da ne spori pravo javnosti da kritikuje njihov rad, ali bi kritike trebalo da budu zasnovane na konkretnim činjenicama.

"Tužilaštvo se u ovom slučaju ne stavlja ni na čiju stranu, ni kad su političari ni kad su mediji u pitanju. Ni jedni ni drugi nas neće niti mogu uvući u međusobne rasprave. Mi smo na strani Ustava i zakonskih normi. Prikupljanje dokaza i dalje traje", rekao je Stanković.

Inače, u trominutnom filmu dobijenom od Srbije, prikazan je arsenal žileta, žice, vojničke uniforme, palica, Motorola za komunikaciju, lisice, praćke, sprejevi, dronovi …

Ovaj dokazni materijal, kako su pojasnili tužioci, pribavljen je u saradnji sa istražnim organima Srbije i služiće u toku krivičnog postupka.

"Dokazi su bili na teritoriji Srbije, sada su u Crnoj Gori, ali o tome detaljnije ne mogu da govorim", kazao je Katnić.

Katnić je kazao da su dva lica iz Rusije kontartirala jedno lice koje je okrivljeno u ovom slučaju da organizuje kriminalno delo i da su dali novac da se na teritoriji Srbije organizuje kriminala grupa od 500 članova.

On je dodao da u ovom trenutku nemaju dokaze da iza ovog plana stoji država Srbija.

Naveo je i da je posredi moćna organizacija, te da će proces istrage biti kompleksan i opsežan.

"Nema dokaza da je država Rusija umešana u ovo i nastavićemo saradnju sa ruskim kolegama. Posredi su, dakle, nacionalisti. Njihov cilj je bio zaustavljanje Crne Gore na putu evroatlantskih integracija", precizirao je Katnić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: