Erdoganova policija uhapsila "kurdskog Obamu" / VIDEO

Turska policija je u Dijarbakiru uhapsila nekoliko osoba, među njima lidera prokurdske partije Selahatina Demirtaša, a izvršen je upad i u sedište NDP u Ankari.

Izvor: B92

Petak, 04.11.2016.

01:04

Erdoganova policija uhapsila
Getty Images

Kako prenose svetski mediji u antiterorističkoj akciji su lišeni slobode funkcioneri Narodne demokratske partije, između ostalih i kopredsednica Figen Juksekdag.

Policija je izvršila pretres kuća dvojice lidera i 11 poslanika iz redova prokurdske partije, a uhapšeni su jer su odbili da svedoče o, kako je navedeno “zločinima povezanim sa terorističkom propagandom”. Hapšenje poslanika je omogućeno odlukom koja je doneta početkom godine, a koja je stavila van snage instituciju poslaničkog imuniteta.

Narodna demokratska partija je godinama na meti turske vlasti, pre svih turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pod optužbama da je povezana sa kurdskom militantnom organizacijom Radničkom partijom Kurdistana.

Demirtaš je stigao u fokus svetske javnosti posle odličnog rezultata koji je stranka pod njegovim vođstvom ostvarila na parlamentarnim izborima 2015. godine, osvojivši 13 odsto glasova.

“Kurdski Obama”, kako ga nazivaju svetski mediji je u novembru prošle godine preživeo pokušaj atentata, kada je na automobil u kom se nalazio otvorena vatra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: