Pariski sporazum stupa na snagu, a mi?

Pariski sporazum o klimatskim promenama stupa na snagu, dok u ponedeljak 7. novembra počinje 22. Konferencija UN o klimatskim promenama.

Izvor: B92

Petak, 04.11.2016.

13:18

Pariski sporazum stupa na snagu, a mi?
Foto: Thinkstock

Srbija još nije ratifikovala ovaj sporazum, a predstavnici organizacija koje se bave ovom temom urigraju da Vlada Srbije što pre počne da ga primenjuje.

"organizacije okupljene u Koaliciju 27 i RES Fondacija pozivaju Vladu i Parlament Srbije da hitno pristupi ratifikaciji Pariskog sporazuma", navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Kako se dodaje, neophodno je da vlast u Srbiji "pokaže spremnost na njegovu odlučnu primenu razvijanjem ambiciozne Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena".

Pariski sporazum je usvojen prošlog decembra na svetskom klimatskom Samitu u Parizu, pri čemu se preko 190 zemalja sveta, uključujući i Srbiju, obavezalo da će progresivno smanjivati svoje emisije gasova staklene bašte, do nultog nivoa emisija u drugoj polovini ovog veka.

Da bi Sporazum stupio na snagu, bilo je potrebno da ga ratifikuje preko 55 zemalja sveta, koje zajedno čine preko 55% svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

"U do sada nezapamćenom izrazu političke volje i jedinstva širom sveta, oba uslova su ispunjena. Tako Pariski sporazum stupa na snagu danas, 4. novembra, manje od godinu dana nakon što je usvojen. To je jedan od rekorda za najbrže stupanje na snagu jedne globalne konvencije. Sada je vreme da se Sporazum prevede u niz aktivnosti koje će omogućiti dostizanje postavljenih ciljava, počevši od izrade planskih dokumenata za borbu protiv klimatskih promena", navodi se u saopštenju.

“Pariski sporazum stupa na snagu u vreme kad Srbija razvija Nacionalnu strategiju za borbu protiv klimatskih promena. To je jedinstvena prilika da aktuelna Vlada pokaže da je zrela da ponudi ozbiljne alternative aktuelnoj energetskoj strategiji koja planira proširenje kapaciteta na ugalj i njihov rad nakon 2050. godine. U današnjim uslovima na tržištu uglja i električne energije, ovakva politika može skupo koštati građane Srbije", rekao je Zvezdan Kalmar iz organizacije CEKOR.

Pariski sporazum stupa na snagu samo nekoliko dana pre početka velike UN konferencije o klimi, koja se održava od 7-18. novembra u Marakešu.

Države koje sporazum još nisu ratifikovale – poput Srbije – pravno gledano neće moći aktivno da utiču na odluke donesene na ovoj konferenciji a koje se tiču detalja njegove primene, ističu iz ovih organizacija

“Srbija treba da hitno ratifikuje Pariski sporazum, kako bi se što pre uključila u diskusije oko mera njegove primene i počela da se priprema za punu primenu sporazuma. Takođe je neophodno da se, do kraja 2018. godine, revidira postojeći cilj za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji mora biti značajno veći, imajući u vidu potencijal obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji", navodi Dragana Mileusnić iz Mreže za klimatsku akciju Evropa u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: