Dogovor ministarstva i sindikata pravosuđa, nema štrajka

Beograd -- Ministarstvo pravde i sindikati pravosuđa postigli su dogovor o unapređivanju položaja zaposlenih u pravosuđu, saopštili su ministarstvo i sindikati.

Izvor: Beta
Podeli

Otkazan je štrajk u sudovima, tužilaštvima i zatvorima zakazan za sutra.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević izjavila je za agenciju Beta da je štrajk odložen, a da će sutra ujutru biti održani sindikalni sastanci.

"Ubedili su nas da nije moguće dobiti povećanje plata veće od pet odsto. Rekli su da je ova budžetska godina završena i da će u narednoj godini gledati da nađu prostora za usklađivanje plata", kazala je Miloševićeva i dodala da su u Ministarstvu kazali da imaju u vidu njihov materijalni položaj.

Na današnjem sastanku formirana je radna grupa za izradu nacrta zakona kojim bi trebalo da na zaseban način uredi položaj zaposlenih u pravosuđu, kao i da se regulisanje njihovog položaja izuzme iz Zakona o državnim službenicima i nameštenicima, navodi se u zajedničkom sopštenju Ministarstva pravde, Sindikata pravosuđa Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije (SOPOS).

Na sastanku je dogovoreno da se nastave pregovori predstavnika sindikata i ministarstva o daljem poboljšanju položaja zaposlenih u pravosuđu, navodi se u saopštenju posle sastanka.

Milošević je ranije danas najavila da će članovi tog sindikata sutra štrajkovati tražeći povećanje plate, jer su nezadovoljni ponuđenim povećanjem od pet odsto. Sindikat je nezadovoljan zbog toga što plate u pravosuđu nisu povišene u proteklih šest godina, dok su drugim budžetskim korisnicima povećavane.

Agencija Beta saznaje u Ministarstvu pravde da su se predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije vratili na sastanak i da je dogovor naknadno postignut.

strana 1 od 139 idi na stranu