Obavezni vojni rok? Mladi nemaju ništa protiv toga

Vojni rok za vojnike na dobrovoljnom služenju već od decembra trajaće šest meseci, umesto dosadašnja tri meseca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

16:58

Obavezni vojni rok? Mladi nemaju ništa protiv toga
Foto: Tanjug

Produženje će biti ponuđeno i onima koji su u vojsku stupili u septembru. Istraživanja pokazuju da je skoro dve trećine građana Srbije za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a taj procenat je najveći upravo među onima od 19 do 29 godina, koje bi ta obaveza prve pogodila.

Rado ide Srbin u vojnike, kaže pesma, ali služenje vojnog roka kao vid obaveze za državljane Srbije prestalo je da važi 1. januara 2011. i od tada se sprovodi po principu dobrovoljnosti. Mladi kažu da nemaju ništa protiv ponovnog uvođenja.

Sada mogu dobrovoljno da služe vojni rok sa oružjem i za to je dovoljno da se prijave u svoj vojni odsek.

"Ne razmišlja se trenutno o vraćanju obaveze služenja vojnog roka. Važno je napomenuti da ta odluka svakako jeste u nadležnosti Narodne Skupštine RS. Ukoliko ona bude donete mi smo naravno spremni da je sprovedemo, kao i sve odluke koje smo sprovodili i do sada", kaže portparol MO i VS Jovan Krivokapić.

Od 2011. u ministarstvu beleže zainteresovanost tri do šest kandidata za jedno mesto. Zbog toga su 2014. uvedena dodatna dva roka i sada ih ima četiri - u martu, junu, septembru i decembru. Od decembra dobrovoljno služenje vojnog roka će funkcionisati po novom konceptu i trajaće šest meseci.

"Vojnici će tri meseca imati osnovnu i specijalističku obuku, dok će se u poslednja tri meseca obučavati u konkretnim jedinicama VS u vidu kolektivne obuke. Prednosti takvog sistema rada i dobrovoljnog služenja vojnog roka jesu te štoće vojnici sada preuzeti neke dužnosti koje su do sada radili profesionalni vojnici , u vidu stražarske službe, čuvarske službe, u tom vidu će oni biti dodatno rasterećeni", kaže Krivokapić.

Na ovaj način profesionalni vojnici imaće više vremena za uvežbavanje stečenih znanja i veština. Samim tim unaprediće se i operativne i funkcionalne sposobnosti VS. Takođe i rezervni sastav vojske će na ovaj način biti obučeniji i spremniji za ispunjavanje svojih dužnosti.

Još jedna od dobrobiti biće i novčane naknade, koje bi za vojnike u prva tri meseca bile oko 10.000 dinara, u 4. mesecu 15.000, petom 20.000, a poslednjeg šestog meseca plata bi trebalo da iznosi 25.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: