Krstari na biciklu i pomaže starima - "To je moje hvala"

Pirot -- Dvadesetrogodišnji Piroćanac Aleksa Živković godinama pomaže starim sugrađanima nabavljajući im lekove, hranu, donoseći bakaluk.

Izvor: B92
Podeli

Sve to radi krstareći gradom na svom biciklu i potpuno besplatno.

Aleksa Živković, u Pirotu poznatiji kao Potrčko, svakoga dana je na dva točka. U poslednje četiri godine na ovom biciklu prešao je više desetina hiljada kilometara, pomogao brojnim starijim sugrađanima i sve bez ikakve naknade.

“Mene su čuvali baka i deka. To je moje hvala, ne samo njima, nego i njihovoj celoj generaciji koja je pijucima i drvenim kolicima napravila i puteve , i pruge , i fabrike. Jednostavno, ima nekih stvari koje smatram dugom prema prethodnim generacijama i ne mogu da se plate u novcu,plate se osmehom, šoljom čaja, parčetom štrudle”, rekao je Živković.

Osamdesetogodišnja baka Stanika jedna je od dvadesetak penzionera kojima Aleksa bar jednom nedeljno dolazi u posetu.

“Aleksa mi pomaže sa hranom, sve. Da nije on, šta bih ja jela. Da nije on, ko bi mi doneo lekove”, kaže Stanika Hodžić.

“Najstariji sugrađani najčešće traže kupovinu namirnica, lekova i plaćanje računa. Neki zovu i dva, tri puta nedeljno, dok ima i onih koji zovu jednom mesečno , samo za lekove, hronične terapije i plaćanje računa”, dodao je Aleksa.

Aleksa se neretko sa njima zadrži i u razgovoru, ali je spreman i da dodatno pomogne.

“Prenesem tv u drugu sobu, proverim antenu, dešavalo se da sam vezivao prekidač na žice, tako da to što mogu, u skladu sa mogućnostima i znanjima, uradim, što ne mogu, ili pozovem majstora, ili se izvinim što ne znam nikoga”, rekao je on.

Tokom letnjih meseci, povremeno mu pomažu prijatelji. Ima i podršku Grada, a sredstva koja preko projekta dobija od njih, koristi za održavanje bicikla. Sada završava konstrukciju rikše, kojom već od proleća planira da stare sugrađane odvozi na zakazane lekarske preglede.

Ovaj humani mladić skupljao je i polovnu odeću za siromašne i plastični otpad za dečiju bolnicu. Mladi heroj, Orden za dobrotu, Heroj nedelje, Podvig godine - samo su neka od priznanja koje je dobio. Od njih više mu znače osmesi i zahvalnost baka i deka kojima svakodnevno olakšava starost.

strana 1 od 139 idi na stranu